Lama-ajan "ennätyskin" jää taakse: Maksuhäiriöisiä pian enemmän kuin koskaan

Maksuhäiriöisten määrä Suomessa kasvaa ennätykseen tänä vuonna.

Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan jo 362 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintöjä. Alkuvuonna rekisteriin on päätynyt toistasataa uutta henkilöä joka päivä. Tällä tahdilla maksuhäiriöisten kaikkien aikojen ennätys rikkoutuu tänä vuonna.

Tammi–maaliskuussa Suomen Asiakastiedon maksuhäiriörekisteriin rekisteröitiin 10 600 uutta, ennestään maksuhäiriötöntä henkilöä eli lähes 118 päivässä. Yhteensä alkuvuonna uusia maksuhäiriömerkintöjä on saanut 140 000 henkilöä.

– Olemme nyt jo tasolla, joka on pahempi kuin viime lama-aikana 1990-luvulla, jolloin tämä ennätys oli 368 000 henkilöä. Jos maksuhäiriöiden tallennusajat olisivat samat kuin 1990-luvulla, olisimme jo ylittäneet lama-ajan ennätyksen, vertailee liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:n tiedotteessa.

Vuoden 2013 tammi-maaliskuussa uusia maksuhäiriöitä tallennettiin yli 593 000 kappaletta. Tänä vuonna vastaava luku on ollut 582 000, joka on noin kaksi prosenttia viime vuotta vähemmän.

– Uusien maksuhäiriöiden määrä on silti todella suuri, Muhonen toteaa. 

Huolimatta uusien maksuhäiriömerkintöjen pienestä laskusta, kulutusluotoista johtuvia maksuhäiriöitä on tallennettu 7 000 kappaletta eli 8,2 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-maaliskuussa. 

Maksuhäiriömerkintä katkaisee luottokierteen

Tietopalveluja tuottavan Asiakastiedon rekisterissä näkyvät taantuma ja ihmisten hallitsematon velkaantuminen useille velkojille.

Monessa tapauksessa jo valmiiksi maksuvaikeuksissa olevat ihmiset maksavat vanhoja luottoja ja rahoittavat elämäänsä uusilla luotoilla niin kauan kuin se on mahdollista. Vasta maksuhäiriömerkintä katkaisee luottojen saamisen – ja sitten korttitalo romahtaa.

– On havaittu, että osa ylivelkaantuneista ei luotonhakutilanteessa ilmoita aikaisempia luottojaan, vaikka niitä kysyttäisiin. Osaksi tämä johtuu siitä, että henkilöt eivät edes tiedä, mihin kaikkialle he ovat velkaa. Moni ei myöskään miellä esimerkiksi luottokortteja tai kulutusluottoja veloiksi, joita pitäisi ilmoittaa luottohakemuksissa. Varmasti on myös luotonhakijoita, jotka jättävät osan luotoista tahallisesti ilmoittamatta, Muhonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.