Led-valoista leipä perheelle

Lapset ja oma yritys ovat olleet Rosanna, 26, ja Tomi Poikolan, 30, unelmia avioliiton alkumetreiltä lähtien. Nyt seitsemän vuotta naimisissa olleen parin molemmat haaveet ovat hyvällä mallilla.

Neljäs lapsi syntyy alkuvuodesta ja yrityksiä perheen pihapiirissä Muuramen Isolahdessa toimii peräti kaksi. Kolme vuotta sitten perustettiin valomainoksia valmistava Ledimainos Oy ja sittemmin toisen yrittäjän kanssa yhdessä Suomen Jouluvalo Oy.

Kysyntä on yllättänyt Poikolat iloisesti. Taantumankin aikana on voitu palkata väkeä töihin. Nuoren parin mukaan tilanne on työllistämisen kannalta ihanteellinen, sillä osaavia ammattimiehiä on hyvin tarjolla. Tällä hetkellä yritykset työllistävät kolme kokopäivätoimista ja yhden osa-aikaisen työntekijän.

- Monille asiakkaille kotimaisuus ja Suomessa tehty työ on tärkeä asia. Kiinasta ei saa pieniä eriä ja Jämsän äijiä, Tomi Poikola toteaa ja esittelee pian Jämsään lähteviä Äijä-aiheisia jouluvaloja.

Sitkeys on valttia

Yrittäjiksi Poikoloita innosti ensinnä vapaus tehdä ja kehittää omaa työtään, mutta myös mahdollisuus vaikuttaa ansiomahdollisuuksiin.

Ennen mieluisen toimialan löytymistä, pariskunta mietti monenlaisia vaihtoehtoja. Kummallakaan ei ollut mainosalalta kokemusta, mutta se ei estänyt tarttumasta valomainonnan haasteisiin. Yrityksen alkuvaiheessa perhe ajeli monta yötä pitkin Suomea ja selvitti maan valomainostilannetta.

- Rosannan isän kala-alan Etumies Oy:ssä työskennellessäni opin sitkeyttä, jota yrittämisessä tarvitaan, Tomi Poikola kuvailee.

- Yrittäminen on ollut minulle elämisen malli, johon olen kasvanut uskomaan aika sokeasti. Kotona on ollut aina joku firma. Olen ollut mukana milloin pakkamassa t-paitoja ja milloin painamassa tekstiä hammasharjoihin.

- Oli hienoa, että lapsenakin sai osallistua oman halunsa ja kykynsä mukaan töihin ja kokea olevansa avuksi. Tämän haluan siirtää omille lapsilleni, Rosanna Poikola sanoo.

Tekemätöntä työtä

Vaikka työ kiehtoo, firmojen pyöritys ei saa nuoren perheen mukaan viedä mukanaan koko kättä.

He eivät halua, että kasvavat lapset muistavat varhaisista vuosistaan vain sen, että isä ja äiti olivat aina töissä. Sorvin ääressä he eivät ole korvaamattomia, mutta kotona kyllä.

- Pyrimme rajaamaan työpäivän kello seitsemästä neljään. Mikäli tämä ei pääsääntöisesti riitä tuomaan leipää pöytään, on parempi miettiä muita ratkaisuja. Yrittäjänäkin elämä on muuta kuin työtä 12 tuntia päivässä, kuutena päivänä viikossa, Rosanna napauttaa.

- Aina säännöllinen työaika ei tietäänkään onnistu varsinkaan näin sesonkiaikaan. Välillä on päiviä, jolloin lähden aamuviideltä ja tulen kymmeneltä illalla, Tomi myöntää.

Silloin tärkeimmäksi muodostuu puolison tuki. Päivien venyessä on joustettava puolin ja toisin.

Muistutuksena työnteon kohtuullistamisesta, nuoren yrittäjäperheen jääkaapin oveen on kiinnitetty magneetti, jossa possu loikoilee auringonpaisteessa. Mietelause kuvan yläpuolella kiteyttää oleellisimman: Rehkiminen ja tekemättömät hommat eivät lopu koskaan, mutta aurinkoisista päivistä ei tiedä. Miska, pian 2, Sofia, 4, ja Roosa, 5, kuuntelevat vanhempiensa jutustelua.

- Parhaiten rentoudumme saunomalla ja pihatöissä, yrittäjäpari summaa vuoden tärkeimmän sesongin kolkutellessa ovella.

Pihasaunansa ovelle he sytyttävät led-valojen sijaan kynttilän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.