Leipurimestari: Tämä on meidän juttu

Kun leipurimestari ja kondiittori Jaakko Laitinen päätti ryhtyä yrittäjäksi vuonna 1991 ja perusti Herkkukondis Ky:n, vaimo Eija Laitinen arvasi joutuvansa työn kanssa naimisiin.

Tuolloin pariskunnan lapset Jani Laitinen ja Sini Huviranta olivat 11- ja 8-vuotiaita. Sini Huviranta kertoo muistavansa, että isän ja äidin yrittäjyyden alkuun loppuivat säännölliset lomat ja viikonloppuvapaat.

Vuonna 1993 Laitiset perustivat Herkkupakarit Oy:n. Tällä hetkellä yritys työllistää myös lapset. Jani Laitinen vastaa leipomosta ja on yrityksen toimitusjohtaja. Sukupolvenvaihdos tehtiin viisi vuotta sitten.

Sini Huviranta vastaa toisena työntekijänä Jyväskylän Torikeskuksen Herkkukondis-myymälästä, ja äiti Eija Laitinen Laukaan Herkkukondis-kahvilakonditoriasta.

Vaatetusalan tutkinnon suorittanut Huviranta oli tosin vannonut lapsena, ettei hänestä ainakaan yrittäjää tule. Liiketalouden ja johtamisen tradenomiksi opiskelleelle Jani Laitiselle ura vanhempiensa yrityksessä on aina ollut selviö.

Tasaista kasvua

Herkkupakarit on laajentunut aloitusvuosistaan. Nyt se työllistää seitsemän ulkopuolista Laukaan leipomossa ja yhden osa-aikaisen Torikeskuksen myymälässä. Vuosi sitten valmistui uusi leipomohalli.

- Olimme etsineet sopivaa paikkaa Jyväskylän keskustasta useita vuosia. Tällä alalla kun on vain niin, että tärkeintä on paikka, paikka ja paikka. Pitää olla ihmisvirtaa, jotta kauppa käy ja onhan se käynyt, Jaakko Laitinen sanoo.

Laitisen mukaan pienen leipomoyrittäjän markkinoinnissa tärkeintä on puskaradio. Tärkeää on myös asiakkaiden luona käyminen.

- Herkkupakareilla on sopimusasiakkaita Jyväskylän seudulla. Pitää käydä ja kuunnella palautetta, jotta he pysyisivät jatkossakin asiakkaina, Jani Laitinen kertoo

Palkka myynnin myötä

Mutta jos on työtä enemmän kuin normaalipalkansaajalla, mitenkäs ne pienyrittäjän tulot?

- Emme me kaikkea saa, mitä haluamme, mutta ei pidäkään. Palkka ja lomat on asetettava tilanteen mukaan, Jaakko Laitinen kertoo.

Yritysten palkan ja laskujenmaksusta vastaa Eija Laitinen. Omille perheenjäsenille maksetaan työehtojen mukaista palkkaa niin kuin muillekin työntekijöille.

- Omasta palkasta nipistetään, kun tulee isoja laskuja ja myynti on pienempää, Eija Laitinen kertoo

Jaakko Laitisen mielestä yrittäjyys onkin elämäntapa, ja yrittäjät ovat ihan oma rotunsa.

- Tämä on vaan sellainen meidän juttu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.