Lentävät autot ovat jo lähellä – tekoäly mullistaa ihmiselämän, ennustaa tulevaisuustutkija

Tulevaisuudentutkija Risto Linturi on ennustanut tulevaa pitkään. Vuonna 1998 julkaistiin hänen ja Ilkka Hannulan kirja Sata ilmiötä 2000–2020. Siinä kirjoittajat esittelivät sata ilmiö­tä, joiden he uskoivat vaikuttavan ihmisten elämään parinkymmenen vuoden sisällä.

20 vuotta kirjan kirjoittamisen jälkeen Linturi myöntää, että vuonna 1998 kirjoitettuun kirjaan sisällytettiin runsaasti provosoivia ajatuksia ja innovaatioita, eikä hän enää kirjoittaisi aivan samoja asioita, vaikka suuri osa ennusteista onkin osunut oikeaan.

Aina ennustukset eivät kuitenkaan onnistu, ja esimerkiksi vuosituhannen vaihteessa Linturi ennusti, että lentävät autot yleistyvät Suomessa vuoteen 2010 mennessä. Vaikkei ennustus osunutkaan oikeaan, Linturi kertoo uskovansa, että lentävät autot ovat lähellä.

– Esimerkiksi Dubaissa lentäviä autoja on jo kokeiltu.

Linturin ja Osmo Kuusen keväällä kirjoittama Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018–2037 – Yhteiskunnan toimintamallit uudistava radikaali teknologia -raportissa innovaatiot on pisteytetty niiden muutos­potentiaalin perusteella. Internet, oman aikansa mullistavin uusi teknologia, olisi vuonna 1993 saanut korkeimmat pisteet.

Kun Linturilta kysyy, mikä on tämän hetken merkittävin innovaatio, joka määrittää ihmiselämää tulevaisuudessa, vastaus on tekoäly ja sen sovellukset. Muita merkittäviä innovaatioita ovat hänen mukaansa muun muassa robottiautot, jotka vaativat toimiak­seen myös tekoälyä.

Robottiautojen ja tekoälyn lisäksi yksi merkittävimmistä kehityssuunnista, joka vaikuttaa tulevaisuuden työhön, on 3D-tulostus.

Linturi esittää esimerkiksi, että tulevaisuudessa esineitä voi valmistaa yhä enemmän paikallisesti asiak­kaan yksilöllisten tarpeiden mukaan, eikä yrityksen toiminta välttämättä ole enää sidottu paikkaan. Yrityksille myös taloudelliset hyödyt ovat mittavia. Esimerkiksi laitteiden varaosien valmistaminen mullistuu merkittävästi.

– Varaosia on miljoonia erilaisia, ja niiden valmistaminen ja ylläpitäminen on suurelta osin kannattamatonta liiketoimintaa.

Suoraan 3D-tulostus vaikuttaa esimerkiksi autoteollisuuteen, joka pystyy valmistamaan autoihin monimutkaisempia osia. Sen vuoksi autoihin ei tarvita enää yhtä paljon erillisiä osia kuin nyt. Kokoonpanovaihe on siis tulevaisuudessa yksinkertaisempi.

Osa Linturin väitteistä on hurjia. Hän väittää muun muassa, että suuren osan Suomen sähköverkosta voisi purkaa, ja tilalle rakentaa piensähkövoimaloita pieniin kyliin sen sijaan, että kaapelit kaivetaan maahan, kuten tällä hetkellä tehdään.

– Kun pienen kylän asukkaat kuolevat tai muuttavat pois, voimalan voisi siirtää pois, Linturi visioi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .