Lidl vastasi MTK:lle: Aika oli kypsä virikehäkkimunista luopumiseen

Ketjun mielestä kuluttajien lisäksi myös kaupalla itsellään on roolinsa yhteiskunnan kehittäjänä.

Lidl Suomi tiedotti maanantaina luopuvansa virikehäkissä tuotetuista kananmunista ja tiistaina MTK ärähti Lidlille syyttäen tätä kaksilla korteilla pelaamisesta.

Lidlin uuden tiedotteen mukaan ketjun päätös luopua virikehäkkikanaloissa tuotetuista kananmunista perustuu kansainvälisesti nähtävissä olevaan kehitykseen. Muualla Euroopassa siirtyminen häkittömään kananmunantuotantoon on ollut selkeä kehityssuunta jo pitkään. Saksassa Lidl luopui tästä tuotantomuodosta jo vuonna 2009 ja esimerkiksi Ruotsissa enää noin 20 prosenttia kananmunien tuotannosta on virikehäkkituotantoa.

– Lidlin Suomessa käyttämät tavarantoimittajat Dava Foods ja Satamuna ovat panostaneet vapaan kanan munien tuotantoon jo ennen tehtyä linjausta. Keskustelut niiden kanssa aloitettiin hyvissä ajoin ja siirtymä on toteutettu hyvässä yhteistyössä, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Lidlin mukaan sen Suomessa myymistä tuoreista kananmunista kaikki ovat kotimaisia, ja sama koskee myös suurinta osaa tuorelihasta: Lidlin myymästä tuoreesta broilerista 100, sianlihasta lähes 90 ja naudasta yli 85 prosenttia on kotimaista.

"Vastuullisuus ei toteudu yhdessä yössä"

Tuotantoeläinten liikkumisvapauden ja elintilan lisääminen on tärkeä teema ja kiinnostaa Lidlin mukaan yhä enemmän asiakkaita.

– Kuluttajien lisäksi myös kaupalla itsellään on roolinsa yhteiskunnan kehittäjänä. Eri tuoteryhmiä koskevat vastuullisuuslinjaukset ovat yksi keino vaikuttaa toimintatapojen kehittymiseen, Lidl perustelee,

Lidl-myymälöitä on tällä hetkellä 27 Euroopan maassa. Yhtiön mukaan valikoiman kehittäminen on kaikissa Lidl-maissa iso ja vakava asia, jossa edetään jokaisen maan tilanteen mukaan askel kerrallaan.

– Suomessa aika oli jo kypsä siihen, että luovumme virikehäkkikanojen munista, Lidl Suomen vastuullisuusasiantuntija Maija Järvinen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

MTK hermostui Lidlin kananmunapäätöksestä