Lintilä pitää mahdollisena valtion velan euromääräisen kasvun päättymistä ensi vuonna –  "En lentäisi persiilleni"

Elinkeinoministeri uskoo myös, että hallituksen tavoittelema 72 prosentin työllisyysaste voi toteutua

Omilla talousennusteillaan aiemminkin profiloitunut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) uskoo valtion velkaantumisen voivan loppua nopeastikin. Lintilä pitää mahdollisena, että valtion velan euromääräinen kasvu päättyy ensi vuonna. Valtio on velkaantunut rajusti viimeisten kymmenen vuoden aikana.

– En lentäisi persiilleni, jos 2019 tilinpäätös olisi nolla, Lintilä sanoi lounastilaisuudessa keskiviikkona.

Lintilä uskoo myös, että hallituksen tavoittelema 72 prosentin työllisyysaste voi toteutua.

– Jos hevosmiehenä laittaisin rahani jonkun puolesta, sanoisin, että siihen 72 prosenttiin mennään 2019 aikana.

Lintilän mukaan velan kasvun pysähtyminen on selvää, jos työllisyystavoitteeseen päästään, mutta velkaantumisen loppuminen on mahdollista jo verotulojen myönteisen kehityksen vuoksi.

– Verotulokertymä rupeaa olemaan sitä luokkaa, Lintilä sanoi.

Lintilä tarkensi, että velkaantumisen loppuminen nähdään mahdollisesti vuoden 2019 toteumassa, ei välttämättä vielä budjettiesityksessä vuodelle 2019.

Vuosi sitten talvella Lintilä herätti huomioita valtiovarainministeriötä optimistisemmilla talousarvioilla. Talousennusteita vedettiin viime vuonna ylöspäin pitkin vuotta.

Rajoituksia muovinkäyttöön jo lähivuosina?

Talousennakoinnin lisäksi elinkeinoministerillä on työpöydällä biotalouden ja kiertotalouden edistäminen. Kaikki muovipakkaukset pitäisi EU-komission mukaan suunnitella vuoteen 2030 mennessä niin, että pakkaukset voi kierrättää.

Aiemmin tässä kuussa julkaisemassaan "muovistrategiassa" komissio asetti tavoitteeksi, että pakkaukset suunniteltaisiin siten, että ne soveltuvat mahdollisimman hyvin kierrätykseen ja jätettä ylipäätään syntyy mahdollisimman vähän. Muovipakkauksille ryhdytään valmistelemaan laatuvaatimuksia, jotta valmistajat ja brändit voisivat luottaa kierrätysmateriaalin laatuun ja ryhtyisivät käyttämään sitä enemmän.

Lintilän mukaan hänellä ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisella (kesk.) on muoviin liittyviä suunnitelmia, jotka menevät EU:n kaavailuiden yli. Niistä on tarkoitus kertoa kevään aikana. Suunnitelmissa on tiekartta, miten muovin käyttöä mahdollisesti rajoitettaisiin ja kierrätystä parannettaisiin sekä edistettäisiin muovia korvaavia biotalouden ratkaisuja. Pohdinnassa on rajoituksia esimerkiksi kertakäyttömuovien käyttöön.

– Meillä on muoviin liittyviä suunnitelmia, sen rajoittamisen kautta siitä luopumiseen, Lintilä sanoi.

Kysyttäessä Lintilä piti mahdollisena, että muovin käyttöön tulee kieltoja jo 2020-luvulla. Myöhemmin Lintilä tarkensi, että mahdolliset kiellot voivat koskea tiettyjä tuotteita ja asia tarkentuu valmistelun aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.