Lontoon pörssi vaipui ennen äänestystä pääministeri Mayn hallituksen luottamuksesta – punta sen sijaan vahvistunut

Punta vahvistui suhteessa dollariin ja euroon keskiviikkona. Samaan aikaan Lontoon pörssi laski, kun markkinoilla odotettiin äänestystä Britannian pääministeri Theresa Mayn hallituksen luottamuksesta. Mayn odotetaan voittavan äänestyksen, vaikka maan parlamentin alahuone hylkäsi EU:n kanssa neuvotellun brexit-sopimuksen tiistaina.

Markkinat odottavatkin nyt sitä, pyytääkö May maaliskuun 29. päivälle suunnitellun EU-eron lykkäämistä uuden sopimuksen neuvottelemiseksi. Puhetta on myös uusien vaalien järjestämisestä ja uudesta brexit-kansanäänestyksestä.

Englannin keskuspankin johtaja Mark Carney arvioi, että punnan nousu heijastaa olettamuksia siitä, että Britannian sopimuksettoman EU-eron mahdollisuus on pienentynyt.

–  Tämä ei ole oma mielipiteeni, mutta tämä näyttää olevan markkinoiden alkuolettamus, Carney kertoi tavatessaan parlamentin jäseniä.

Carneyn mukaan niin markkinat kuin valtiokin odottavat parlamentilta jonkinlaisia suuntaa.

–  Markkinoiden perusolettamus on se, että neuvotteluille saadaan lisää aikaa ja että taloudellisesti haitallisen brexitin todennäköisyys on pienentynyt, tai brexit ei toteudu ollenkaan, pörssimeklari AJ Bellin investointijohtaja Russ Mould sanoi.

–  Näyttää väistämättömältä, että punta ja pörssimarkkinat ovat epävakaita seuraavien viikkojen tai kuukausien ajan, kunnes saamme lopullisen vastauksen brexitin suunnasta.

Brysselissä EU:n pääneuvottelija Michel Barnier puolestaan varoitti, että Britannian sopimuksettoman EU-eron riski ei koskaan ole näyttänyt yhtä suurelta.

Voimistuvalla punnalla on tapana painaa Lontoon FTSE 100 -indeksiä, koska indeksiin kuuluu monia kansainvälisiä yhtiöitä, jotka saavat tuloja dollareissa ja euroissa.

Helsingissä yleisindeksi oli illansuussa noin prosentin nousussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .