Luonnonsuojeluliitto: Talvivaaran virheistä opittava

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä Talvivaaran virheistä olisi otettava opiksi, jotta vastaavat katastrofit jatkossa vältetään. Talvivaaran konkurssiin vaikutti liiton mukaan osaltaan se, että ympäristöasiat otettiin suunnitteluvaiheessa liian heikosti huomioon.

– Kaivos lähti alusta pitäen väärille urille. Valtavan mittakaavansa vuoksi se olisi vaatinut niin suuria korjaustoimenpiteitä, ettei talousvaikeuksissa oleva kaivos enää kyennyt niihin, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen tiedotteessa.

Talvivaaran varoittava esimerkki korostaa liiton mielestä sitä, että Suomessa ei pidä jatkossa avata kaivoksia heikkojen pitoisuuksien malmioille. Louhintamaksun määrääminen kaivoksille tukisi tätä tavoitetta ja parantaisi valtion varautumista kaivosten ympäristöongelmien jälkihoitoon.

Metalliliitto: Alasajo olisi katastrofi

Metalliliitto on tyytyväinen siihen, että valtiovalta on ottamassa Talvivaaran tilanteen hoitoonsa. Liiton mielestä kaivostoimintaa pitää pyrkiä jatkamaan mahdollisimman täysipainoisesti, sillä sen alasajo olisi katastrofi koko seutukunnalle.

– Maan hallitus ja eri ministeriöt ansaitsevat kiitokset siitä, että ne ovat olleet aktiivisesti asian päällä. Kun yksityistä rahoitusta ei ole löytynyt riittävästi, ainoa jäljellä oleva vaihtoehto lienee nyt tämä malli, jossa valtio ottaa käytännössä Talvivaaran vastatakseen, sanoo Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto tiedotteessa.

Metalliliitto edellyttää, että Talvivaaran konkurssin vuoksi työttömiksi jääviä autetaan kaikin keinoin löytämään uutta työtä. Konkurssi aiheuttanee irtisanomisia paitsi Talvivaarassa, myös sen alihankkijoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.