Luonnonvarakeskuksen ennuste: Maatalousyrittäjän tuntipalkka jää 4,6 euroon tänä vuonna, tavoite 15,8 euroa

Maatalouden kannattavuus jää tänä vuonna kuivuuden takia edellisvuotta heikommaksi, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tiistaina julkistettu ennuste. Ennusteen mukaan maatalousyrittäjän tuntipalkka jää 4,6 euroon, kun tavoite on ollut 15,8 euroa.

Luonnonvarakeskuksen mukaan maatalousyritysten keskimääräinen liikevaihto on tänä vuonna 140  700 euroa. Tukien osuus liikevaihdosta on 36 prosenttia. Tuotantokustannusten vähentämisen jälkeen maatalous- ja puutarhayritykset jäävät ennusteen mukaan keskimäärin 29  700 euroa tappiolle.

Ennakkosatotilaston mukaan viljasato jää viidenneksen edellisvuotta pienemmäksi. Samaan aikaan viljojen tuottajahinta on kohonnut, mikä on korvannut osittain satomenetysten vaikutusta.

–  Osalla tiloista sato jäi huomattavasti tilastokeskiarvoa pienemmäksi ja laatu heikommaksi. Näillä tiloilla vaikutukset näkyvät selvästi sekä maksukyvyssä että kannattavuudessa, sanoo tutkija Jukka Tauriainen Lukesta tiedotteessa.

Hänen mukaansa viljatilojen ennestäänkin heikko kannattavuus jää nollaan. Vähintään puolet viljanviljelijöistä ei saa ollenkaan korvausta omalle työlleen ja omalle pääomalle. Myös muiden kasvinviljelytilojen kannattavuus pysyy heikkona.

Vuoden 2018 tulokset perustuvat Luken mukaan noin 820 kirjanpitotilalle tehtyihin yrityskohtaisiin ennusteisiin, joissa otettiin huomioon panos- ja tuottajahintamuutokset, tukimuutokset sekä alueittaiset keskisatomuutokset kasveittain. Vuoden 2017 ennusteaineistossa on käytetty todellisia myönnettyjä maataloustukia.