Luottoluokittajat käyttävät suurta valtaa, mutta voivat myös erehtyä

Kolmesta A:sta alamäkeen... Moody's, Standars & Poor's, Fitch sekä muut luottoluokittajat ovat kiistanalaisia pelureita talouden näyttämöllä. Luokittajien arviot voivat vaikuttaa suuresti maan tai yhtiön asemaan talousjärjestelmässä.

Vaikka arviot ovat teoriassa epäpoliittisia, niillä voi olla suuri vaikutus sijoittajan toimintaan. Arviot kertovat riskeistä, joille sijoittajat ovat altistumassa ja maiden kyvystä ja halusta maksaa velkojaan. Kun euroalue rypee velkakriisissä, Euroopan maiden luottoluokitukset ovat uhattuina. Luottoluokitusta voidaan laskea useasta syystä. Luokittaja voi olla huolestunut talouskasvun mahdollisuuksista tai maan kyvystä panna toimeen tehokkaita säästöohjelmia. Näin on käynyt usean Euroopan maan kohdalla.

Kun luottoluokitus laskee, maa joutuu maksamaan lainastaan entistä korkeampaa korkoa. Tällöin velanmaksusta tulee entistä kalliimpaa. Valtaosa luokitettavista maista ja yrityksistä maksaa luokittajilleen niiden arvioista. Luokittajat saavat suurimman osan tuloistaan näistä maksuista.

Luokittajia on myös arvosteltu. Erehtymättömyys kyseenalaistettiin vuoden 2007 subprime-lainakriisin aikana. Tuolloin luokittajat antoivat hyvät arviot monista rahoitustuotteista, jotka myöhemmin paljastuivat myrkyksi talousjärjestelmälle.

Lehman Brothers -pankki sai puolestaan hyvän luokituksen hieman ennen konkurssiaan. Viime aikoina on noussut esiin myös pienempiä toimijoita, mutta kolme suurta tekee yhä 90 prosenttia luokituksista.

Katso KSML.tv:n video aiheesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.