MT: Turkistiloilla tiukkaa – Kannattavuutta lisätään vähentämällä tuotantoa

Maailman suurin ketunnahkojen tuottajamaa on Kiina.

Maaseudun Tulevaisuus kertoo turkistilojen olevan vaikeuksissa, sillä ketunnahkojen hinta romahti viime talvena alle 60 euroon nahalta. Korkeimmillaan hinta on ollut yli 200 euroa.

Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton Profurin ratkaisu tilanteeseen on tuotannon vähentäminen. Profur kehottaa tiloja vähentämään nahkojen tuotantoa 30 prosenttia, jotta turkisten hinnat nousisivat.

– Tavoitteena on päästä ylituotannosta eroon ja saada hinnat taas kannattavaksi, liiton toiminnanjohtaja Marja Tiura kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

Tavoite on vaikea saavuttaa, sillä pentuja syntyi keväällä paljon. Tuotanto tulee kuitenkin vähenemään tänä vuonna 10–15 prosenttia nykyisestä 2,5 miljoonasta ketunnahasta.

Tuotantomäärään ja hintaan vaikuttaa myös Kiinaan turkistuotanto. Kiina on maailman suurin ketunnahkojen tuottaja ja käyttäjä. Maan arvellaan tuottavan kolmesta seitsemän miljoonaa nahkaa vuosittain, mutta tarkasta tuotantomäärästä on vaikeaa saada tietoja.

Profurin mukaan turkisten tuotantokustannukset ovat laskeneet jo kahtena vuonna peräkkäin. Tilojen liikevaihdot ovat kuitenkin laskeneet. Turkistilojen taloushallinnon palveluja tarjoava Oy Norlic Ab on analysoinut tilojen liikevaihtoja, ja tarkastelussa mukana olleiden turkistilojen liikevaihto laski 30 prosenttia vuonna 2015.

Vaikeinta on minkkitiloilla, jossa liikevaihto laski 30–40 prosenttia. Kettutiloilla laskua oli 20 prosenttia. Ne tilat, joilla kasvatetaan sekä minkkejä että kettuja, onnistuivat kasvattamaan liikevaihtoaan.

Suomessa turkistuottajia on Maaseudun Tulevaisuuden mukaan noin 900. Nahkojen vienti tuo Suomeen 400 miljoonaa euroa vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.