MTK: Kaupan toimet kuriin riippumattomalla valvojalla

Maataloustuottajien järjestö MTK vaatii viranomaisten puuttumista päivittäistavarakaupan liian vahvaan asemaan. Tuottajat kaipaavat lainsäädäntöä ja riippumatonta valvojaa, jotta kauppa saadaan noudattamaan kaupankäynnin eettisiä sääntöjä.

Ongelmat nousivat esille myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvityksessä. Viraston mukaan kaupat saattavat esimerkiksi muuttaa vihannesviljelijöiden sopimusehtoja yksipuolisesti. Joskus viljelijä saa tietää hinnan vasta kun tuotteet on myyty.

MTK syyttää kauppa yksipuolisesta sanelusta.

- Kuinka moni palkansaaja suostuisi tekemään töitä tietämättä palkkaansa? Tai niin, että jo sovittua palkkaa voidaan alentaa taannehtivasti milloin tahansa? Tämä on vihannesviljelijöiden arkea, järjestö kertoo tiedotteessaan.

Päivittäistavarakauppa (PTY) sen sijaan haluaa purkaa lainsäädäntöä. Järjestö uskoo, että reiluun ja markkinalähtöiseen kilpailuun päästään itsesääntelyllä.

- Toivottavasti myös alkutuotanto sitoutuisi EU:n Hyvän kauppatavan periaatteiden käyttöönottoon ruokaketjussa, PTY sanoo tiedotteessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.