Maakunnan pk-yritykset eivät ole lamaantuneet

Keski-Suomen pienet ja keskisuuret yritykset eivät ole lamaantuneet taantuman kourissa. Tammikuussa tehdyn Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan maakunnan pk-yrityksistä 27 prosenttia suunnittelee liiketoimintansa laajentamista uusiin tuotteisiin ja 12 prosenttia laajentumista uusille toiminta-alueille.

- Kyselyssä näkyy, että maakunnan yrittäjät eivät ole tappiomielialalla, vaan haluavat pitää väkensä töissä, tulkitsee kyselyn alueellisia tuloksia Keski-Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Tuuli Kirsikka Pirttiaho.

Viime syksyn barometriin verrattuna pk-yritysten suhdannenäkymät ovat edelleen laskeneet, mutta Keski-Suomessa vähemmän kuin muualla maassa. Keski-Suomessa kyselyyn vastanneista 321 yrityksestä 31 prosenttia ennakoi suhdanteiden yhä heikkenevän, mutta kuitenkin 15 prosenttia vastanneista arvioi näkymien paranevan lähimmän vuoden aikana.

Suhdannetilanteen takia irtisanomisia on tehnyt tai suunnittelee tekevänsä 16 prosenttia maakunnan pk-yrityksistä, kun luku koko maassa on 22 prosenttia. Lomautusten käyttö sopeuttamiskeinona on Keski-Suomessa puolestaan yleisempää kuin koko maassa keskimäärin.

Rahoitus vaikeutunut

Kyselyn mukaan yritysten rahoituksen saatavuus on vaikeutunut selvästi viime syksystä. Jopa puolessa rahoitusta hakeneista yrityksissä on huomattu, että etenkin vakuusvaatimukset ovat kiristyneet.

- Kysely tehtiin tammikuussa, mikä saattaa vaikuttaa rahoitusta koskeviin kielteisiin arvioihin. Tuolloin ei ollut vielä varmuutta Finnveran suhdannelainojen ja -takausten myöntämisvaltuuksista, joilla voidaan nyt parantaa yritysten rahoitusmahdollisuuksia, Pirttiaho sanoo.

Finnveran osuus pk-yritysten rahoituksesta on Keski-Suomessa selvästi suurempi kuin koko maassa.

Keski-Suomen elinkeinoilmaston maakunnan yrittäjät kokevat jonkin verran huonommaksi kuin koko maassa. Suurimmat erot Keski-Suomen tappioksi ovat kyselyn mukaan alihankkijoiden saatavuudessa, toimitilojen ja tonttien saatavuudessa, yksityisten yrityspalveluiden saatavuudessa sekä koulutustarjonnassa, johon oltiin Jyväskylän seudulla tyytyväisempiä kuin vastaavasti eteläisessä ja pohjoisessa Keski-Suomessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .