Maakuntakentät kärvistelevät kannattavuutensa kanssa

Nopeasti vaihtuvat reitit ja matkustajien väheneminen alkuvuodesta ovat rasittaneet maakuntakenttien kannattavuutta. Tappiot eivät lyhyellä tähtäyksellä vaikuta lentoasemien toimintaan, sillä ne katetaan Helsinki-Vantaan tuotoilla. Vuosittain tuki on noin 20 miljoonaa euroa.

Suhteellisesti eniten matkustajia tammi-maaliskuussa menettivät Lappeenranta ja Pori. Isoista kentistä Oulun matkustajamäärissä oli noin 30 prosentin pudotus.

Tappioiden kattamisen lisäksi tarvitaan 40-50 miljoonaa euroa vuodessa ylläpitoinvestointeihin, arvioidaan Finaviasta. Sen hoidossa on Helsinki-Vantaan lisäksi 24 maaseutukenttää.

- Iso kysymys on, miten lentoasemapalveluiden ja rakenteiden rahoitus turvataan tulevaisuudessa, muistuttaa Finavian viestintäjohtaja Mikko Saariaho.

Kysymystä pohtii liikenneministeriön työryhmä. Sen ehdotuksia saataneen kuitenkin vasta ensi vuoden lopussa.

Suomi on Espanjan ja Portugalin ohella ainoa Euroopan maa, jossa kenttiä autetaan ristiin tukemisella poikkeuksena EU-säännöistä. Syynä on maakuntakenttien keskimääräistä alhaisempi volyymi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – odottaa myös toisen vuosineljänneksen liikevoiton nousevan

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa: uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

Hypo arvioi Suomen talouteen seitsemän prosentin laskua – "Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta"

Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä

Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Irlannin valtiovarainministeri –  Suomen Vanhanen arvioi, että uudella puheenjohtajalla on hyvät edellytykset sovittaa yhteen jäsenmaiden erilaisia näkemyksiä.

Kuluttaja-asiamies varoittaa puhelinmyyntiyrityksestä – kuluttajat saaneet sähkösopimuksia, vaikka eivät hyväksyneet yhtiön esittämää tarjousta

Ranskan teollisuusministeri tuomitsee Nokian irtisanomisaikeet – tuhatkunta mielenosoittajaa marssi Suomen Pariisin-suurlähetystölle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.