Maatalouden huono tuottavuus syynä ruuan hintaan

Kaupan kilpailun puute ei ole syy elintarvikkeiden korkeisiin hintoihin Suomessa, arvioi työ- ja elinkeinoministeriön Etlalla teettämä tutkimus.

Etlan mukaan ruuan kallis hinta johtuu korkeista kustannuksista, maatalouden huonosta tuottavuudesta, korkeista arvonlisäveroista ja kaupan sääntelystä.

Etlan mukaan viime joulukuussa ruoka maksoi Suomessa selvästi enemmän kuin niin sanotuissa vanhoissa EU-maissa. Meillä hintojen nousua ovat tahdittaneet viisi tuoteryhmää: maitotuotteet, rasvat, liha, kala ja ruokavalmisteet, joiden hinnat laskivat selvästi vähemmän ja hitaammin kuin vertailumaissa.

Ruuan hinta ilman arvonlisäveroa on Suomessa kuitenkin vain pari prosenttiyksikköä korkeampi kuin vanhoissa EU-maissa keskimäärin.

Etlan esitys ei saanut varauksetonta vastaanottoa. Esimerkiksi Kuluttajatutkimuskeskuksen johtaja Eila Kilpiö kaipasi muita tutkimusmenetelmiä kuin EU:n tilastot.

– Tutkimuksena tämä ei tuonut mitään uutta esille. EU:n tilastot eivät kerro taustoja ja toimialojen rakennetta, jotka auttaisivat ymmärtämään muutoksia.Tietoa tarvittaisiin myös markkinoiden mekanismeista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.