Maidon tuottajahinnat syöksyneet kolmessa vuodessa 15 prosenttia

Luken hintatilastojen mukaan maidon tuottajahinta oli noin 45 senttiä litralta vuonna 2014.

Maidon tuottajahinnat ovat pudonneet vuodesta 2014 lähtien 15 prosenttia, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke).

Luken hintatilastojen mukaan maidon tuottajahinta oli noin 45 senttiä litralta vuonna 2014. Heinäkuussa tuottajahinta oli enää runsaat 38 senttiä.

– Alkuvuonna 2015 maidon keskimääräinen tuottajahinta laski normaalia enemmän ja on sen jälkeen pysytellyt 36–39 sentin litrahinnan tasolla, Luke kertoo katsauksessaan.

Sen sijaan meijerien vastaanottaman maidon määrä on kasvanut. Maitoa toimitettiin viime vuonna meijereihin 2,3 miljardia litraa, mikä on 1,4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014.

Lihan tuottajahinnoista sonninlihan, sianlihan ja etenkin karitsanlihan hinnat ovat olleet nousussa alkuvuoden aikana. Viime vuonna naudan-, sian- ja siipikarjanlihan keskimääräiset hinnat jatkoivat kuitenkin laskuaan kolmatta vuotta peräkkäin.

Heinäkuussa sonninlihasta maksettiin tuottajille 3,41 euroa, sianlihasta 1,51 euroa, karitsanlihasta 3,92 ja broilerinlihasta 1,29 euroa kilolta.

Viljan hinnat laskivat

Viljan tuottajahinnat ovat jatkaneet laskuaan. Viime vuonna viljelijälle maksettiin peruslaatuisesta leipävehnästä keskimäärin 10 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2015. Rehuvehnän hinta putosi 5 prosenttia.

Rukiin hinta laski keskimäärin 3 prosenttia, ohran 7 prosenttia ja kauran 3 prosenttia vähemmän kuin toissa vuonna.

Tänä vuonna hintoihin vaikuttavat syksyn heikot sadonkorjuukelit

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Peltojen hehtaarivuokrat vaihtelevat jopa yhdestä eurosta 2 000 euroon