Mainio tulos, mutta tarve ihmistyölle vähenee

Mainion tuloksen viime vuonna tehnyt Keski-Suomen Osuuspankki aloitti yt-neuvottelut, jotka saattavat johtaa henkilöstön irtisanomisiin. Pankki suunnittelee myös vähentävänsä mahdollisesti konttorien määrää Jyväskylässä.

Toimitusjohtaja Pasi Sorrin mukaan yt-neuvotteluilla pyritään uudistamaan organisaatiota ja pankin toimintamallia entistä enemmän digitaalisuutta hyödyntäväksi. Aikavarauksilla tapahtuvaa palvelua lisätään.

Rahallisia säästötavoitteita ei ole asetettu.

Osuuspankki työllistää nykyisin 180 henkilöä. Viime vuoden aikana henkilöstö väheni jo kuudellatoista niin sanotun luonnollisen poistuman kautta.

– Yt-neuvotteluiden piirissä on koko henkilöstömme lukuun ottamatta OP-Kiinteistökeskuksen väkeä. Vähennämme päätöksentekotasoja uudessa organisaatiossa, Sorri kertoo.

Hänen mukaansa uudistuksessa lopetetaan vanhoja tehtäviä ja perustetaan uusia sekä muutetaan toimihenkilöiden tehtävänkuvia. Vaaravyöhykkeessä ovat muun muassa perinteiset toimistotyöpaikat, joiden tehtäviä automatisaatio ja robotiikka on korvannut.

Toimitusjohtaja ei kerro, kuinka suuri henkilövähennystarve yt-neuvotteluesitykseen on kirjattu.

– Lukumäärä tarkentuu neuvottelujen aikana.

Pääluottamushenkilö Annamari Österbergin mukaan yt-neuvottelut eivät tulleet henkilöstölle täytenä yllätyksenä, koska pankkialan murros on kaikkien tiedossa.

– Siitä huolimatta osa väestä on ollut järkyttyneitä yt-uutisen vuoksi. Täytyy sanoa, että kyllä se minuakin säväytti, kun kuulin, että aloitamme neuvottelut, jotka saattavat aiheuttaa irtisanomisia, Österberg sanoo.

Hänen mukaansa henkilökunnassa on useampia lähellä eläkeikää olevia, mikä voi pehmentää saneerausta.

– Osa heistä varmaan miettii, että mitä se vapaus ilman työvelvoitetta voisi olla. Jokainen tietysti tekee itse ratkaisun omista lähtökohdistaan.

Keski-Suomen Osuuspankilla on nykyisin Jyväskylässä viisi konttoria. Pääkonttori toimii kävelykadun varressa keskustassa ja muut toimipisteet Keljossa, Palokassa, Seppälässä ja Vaajakoskella. Pankilla on lisäksi Seppälässä toimipiste, jossa tehdään niin sanottuja taustatöitä.

– Meillä on nykyisin aika paljon toimitiloja Jyväskylässä ja ne ovat hajallaan eri puolilla kaupunkia. Tarkastelemme niiden tarvetta muuttuvassa toimintaympäristössä. Maakunnassa olevien toimipisteiden määrään emme nyt puutu, Pasi Sorri sanoo.

Pankin liikevoitto pieneni viime vuonna 2,6 miljoonalla eurolla, mutta säilyi edelleen hyvällä tasolla. Voittoa syntyi 18,7 miljoonaa euroa, mikä on lähes 104 000 euroa jokaista työntekijää kohden.

– Tulosta rasittivat lisääntyneet atk-kulut, sääntelyn aiheuttama vakausrahastomaksu, kiinteistöjen alaskirjaukset sekä kasvaneet arvonalentumiset.

Pankin luottotappiot kasvoivat viime vuonna muun muassa jyväskyläläisen biokaasu- ja biodiesellaitosvalmistaja BioGTS:n konkurssin seurauksena. Suoria luottotappioita kirjattiin noin kaksi miljoonaa euroa.

Asuntolainoja nostettiin osuuspankista viime vuonna reilut viisi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Alkuvuonna kysyntä oli suurempaa, mutta vauhti hiljeni loppuvuonna. Erityisesti sijoitusasuntorahoituksen kysyntä hiipui.

– Asuntolainakantamme kasvoi kaksinkertaista vauhtia valtakunnalliseen asuntolainakannan kasvuun nähden. Vilkas asuntorahoittaminen siivitti omistaja-asiakasmäärän kasvua korkealle tasolle, pankinjohtaja Pasi Eronen iloitsee.

 

Juttua korjattu 6.2. kello 10.31: Tietolaatikkoon korjattu virheellinen tieto rivitalojen kallistumisesta. Rivitalot eivät kallistuneet yhdeksän prosenttia vaan 4,3 prosenttia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .