Mainonta houkuttaa lihapadan ääreen

Eläimet eivät ole pelkästään biologista massaa, vaikka mainonta ne sellaisena esittääkin. Eläinetiikan tutkijan Elisa Aaltolan mukaan eläinten arvosta puhuminen voi tuntua hullulta arkipäivän elämässä, jossa eläimiä määritellään tuotteellistamisen kautta ja käsitellään pelkkänä biomassana.

- Eläinten kyvyistä ja arvosta puhuminen voi tuntua kahelilta, sillä se ei osu yhteen meille markkinoidun eläinkuvan kanssa, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan lopulta itse markkinoinnin eläinkuva on kaikessa virheellisyydessään absurdi. Ennen kaikkea se on tunteisiin vetoava.

- Meitä houkutellaan lihan äärelle idyllisten eläinhahmojen, kotimaisuuden tunteita nostattavien kuvien ja miehisyyttä koomisesti painottavien mainosten kautta, sanoo Aaltola.

Tutkimus paljastaa eläinten kyvyt

Kognitiivinen etologia eli eläinten mielten tutkimus on paljastanut eläinten olevan varsin kyvykkäitä olentoja. Tutkimusten mukaan eläimillä on kyky muodostaa käsitteitä ja uskomuksia, kyky tarkoitushakuiseen toimintaan, kyky oppimiseen ja muistamiseen sekä tunteiden muodostamiseen. Mainoksissa ei kyvykkäitä eläimiä näy, koska ne eivät sovi tuottajien intresseihin.

Sian älykkyys on ollut kansan tiedossa jo pitkään. Kognitiivisen etologian tutkijat ovat kuitenkin toistuvasti yllättyneet eläinten kyvyistä. Viime aikaisissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että esimerkiksi simpanssit politikoivat.

Kieltä on aikaisemmin pidetty vain ihmisen ominaisuutena. Nykyään on varsin selvää, että useilla eläinlajeilla on jonkinlainen kieli, jolla ne kommunikoivat toistensa kanssa. Ryhävalaiden korvia hyväilevä laulu on paljastunut uusissa tutkimuksissa erittäin kehittyneeksi kieleksi.

Eläinetiikan tutkija: Mansikki ei ole kone

Uusimmat

Talous

Pelkkä maakaapelointi ei tuo onnea – Järvi-Suomen Energia tekee lähivuosien aikana 700 miljoonan euron investoinnit sähköverkkoihin

Jyväskylän superviikko tietää hotelleille paksua tilipussia – "Kyllähän se tietysti vaikuttaa palvelujemme kysyntään, kun kaupungissa tapahtuu"

Asuntojen rakentaminen Jyväskylän Sokkarin yläkerroksiin alkaa jo ensi viikolla – kolmeen kerrokseen peräti 98 asuntoa, näin työmaa vaikuttaa keskustassa liikkumiseen

Valmetin saama jättitilaus Brasiliasta tuo Rautpohjaan työtä sadoille – edellinen yhtä paljon työllistävä suurtilaus julkistettiin huhtikuussa

Valmet sai lähes 300 miljoonan euron tilauksen Brasilian suurimmalta paperintuottajalta

Valmetille lähes 300 miljoonan euron sopimus Brasilian suurimman paperintuottajan kanssa

Ruokadronet liitävät Itä-Helsingissä kesäkuusta alkaen – "Asiakkaat päättävät, onko droneille elinkelpoista markkinaa"

Lähellä tuotetut kesäkukat ovat nyt hittituote – korpilahtelaisella puutarhalla iloitaan erikoisten keväiden jälkeen tavallisesta toukokuusta

Suomalaisilla puutarhoilla pyyhkii hyvin, mutta yhdessä tuoteryhmässä ulkomaiset kilpailijat ovat vieneet voiton

Fiskars leikkaa tulosennustettaan Trumpin Kiina-tullien takia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.