Mandela haluaa MM-jalkapallon avajaisiin

Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela aikoo osallistua jalkapallon MM-lopputurnauksen avajaisiin ja päättäjäisiin, Etelä-Afrikan urheiluministeri Makhenkesi Stofile vahvisti. Mandelan perhe on yhä sitä mieltä, ettei heinäkuussa 92 vuotta täyttävä valtiomies ole riittävässä kunnossa osallistuakseen tapahtumiin.

– Mandela vaati päästä mukaan. Hän varasi neljä lippua sekä avajaisiin että päättäjäisiin. Jos joku henkilö ansaitsee olla siellä, se on hän, Stofile kertoi eteläafrikkalaiselle Star-lehdelle.

Stofilen kommentit vahvisti myös Etelä-Afrikan jalkapalloliitto ANC.

– Olemme innoissamme, hänen läsnäolonsa merkitsee koko maalle paljon, ANC:n tiedottaja Jackson Mthembu totesi.

Mandelan lapsenlapsi Mandla Mandela oli ihmeissään Stofilen ja Mthembun kommenteista.

– Perheestämme kukaan ei ole Fifan palveluksessa, joten meillä ei ole roolia kisoissa. Perheemme mukaan olisi todella haasteellista viedä hänet katsomaan jalkapallo-ottelua kylmänä talvipäivänä, Mandela kertoi.

– Eteläafrikkalaisten sekä kansainvälisen yhteisön olisi syytä pitää huolta hänen terveydestään. Voin vakuuttaa, ettei hän pääse avausotteluun, Mandla Mandela jatkoi.

Etelä-Afrikan ensimmäisenä tummaihoisena presidenttinä vuosina 1994–99 toiminut Mandela kampanjoi vahvasti MM-turnauksen saamiseksi kotimaahansa. Kisat myönnettiin Etelä-Afrikalle Zürichissä vuonna 2004. Jalkapallon MM-lopputurnausta ei olla aiemmin järjestetty Afrikan mantereella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.