Marimekko ja Jyväskylän Spinnova kehittävät yhdessä puupohjaisia tekstiilejä

Marimekko ja jyväskyläläinen kuituteknologiayhtiö Spinnova ovat aloittaneet uusien, puupohjaisten tekstiilien kehittämiseen ja markkinoille tuomiseen liittyvän yhteistyön. Marimekko haluaa panostaa materiaaleihin, jotka vastaavat entistä paremmin kestävän kehityksen periaatteita.

Marimekko tukee vaate- ja tekstiiliteollisuuden osaamisellaan Spinnovaa kehittämään ja kaupallistamaan tekstiilejä, jotka on tehty Spinnovan teknologialla sellusta valmistetusta kuidusta. Spinnova on tällä hetkellä maailmassa ainoa yritys, joka pystyy valmistamaan tekstiilikuitua suoraan sellusta ilman kemiallisia liuottimia.

Marimekon mukanaolo varmistaa osaltaan, että lopputuotteet täyttävät alan laatu- ja vastuullisuusvaatimukset. Vastuullisemman BCI-puuvillan ja uusien, ympäristöä vähemmän kuormittavien materiaalien osuuden lisääminen Marimekon tuotteissa on yksi yhtiön vuoteen 2020 ulottuvan vastuullisuusstrategian tärkeimmistä tavoitteista.

Kuormittaa vähemmän kuin puuvillan tuotanto

Spinnovan kehittämän teknologian avulla sellusta voidaan valmistaa tekstiilikuitua ilman kemiallista käsittelyä. Menetelmä kuormittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi viskoosin tai puuvillan tuotanto.

Spinnovan menetelmällä tuotetun tekstiilikuidun valmistuksessa kuluu noin 99 prosenttia vähemmän vettä kuin puuvillakuidun tuotannossa. Spinnovan kuidusta tehty kangas voidaan käyttää uudelleen, kierrättää tai kompostoida, mikä pienentää edelleen tuotteen ympäristöjalanjälkeä.

– Uskomme tekstiilialan toimijoiden ja Spinnovan kaltaisten innovatiivisten yritysten välisen yhteistyön olevan avainasemassa uusien materiaalien markkinoille saamisessa, Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko sanoo tiedotteessa.

– Olemme jo vuosia olleet mukana materiaalitutkimuksessa ja seuranneet siihen liittyviä kehitysaskelia. On hienoa, että Suomessa on tällaista globaalissakin mittakaavassa merkittävää osaamista ja teknologiaa, jota tarvitaan materiaalien kehitystyössä, hän sanoo.

Spinnovan toimitusjohtajan Janne Porasen mukaan yhtiön tuotteen kehittämisessä ja kaupallistamisessa tekstiiliteollisuuden näkemys on ratkaiseva.

– Uskomme yhteistyömme Marimekon kanssa antavan meille arvokasta asiantuntijatietoa ja toimialaosaamista, joiden avulla voimme nopeuttaa ekologisen tuotteemme globaalia kaupallistamista.

Spinnovan tavoite on kaupallistaa sellupohjainen tekstiilikuitu globaalisti. Spinnova työllistää 10 asiantuntijaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .