Markkinoilla tasaista Yhdysvaltojen vaalien jälkeen

Pörssikurssit ovat vahvistuneet Euroopassa ja Aasiassa Yhdysvaltojen vaalien jälkeen. Dollari on samaan aikaan heikentynyt. Mitään dramaattisia markkinareaktioita vaalitulos ei ole aiheuttanut.

Markkinoiden kannalta pahin uhkakuva olisi ollut epäselvä tulos, joka olisi jättänyt presidentin valinnan viikoiksi ratkaisemattomaksi.

Yhdysvaltojen talouden näkymät ovat kuitenkin edelleen vaikeat. Valtion velka on noussut yli 106 prosenttiin bruttokansantuotteesta ja velkaantuminen jatkuu.

Vuodenvaihteessa vastassa on myös niin sanottu budjettijyrkänne, elleivät demokraatit ja republikaanit onnistu sopimaan budjettiratkaisusta. Jyrkänne tuo mukanaan automaattisia menoleikkauksia ja verojen korotuksia, ellei ratkaisua synny. Tämä voisi tuoda 3-5 prosentin pudotuksen maan talouteen.

Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen tutkija Paavo Suni uskoo kuitenkin, että jonkinlainen ratkaisu saadaan loppumetreillä aikaan, vaikka tilanne nyt vaikuttaa lähes mahdottomalta.

- En usko, että se toteutuu, eivätkä markkinat usko, että se toteutuu. Nyt ei vain ole vielä näköpiirissä, millä ilveellä se ratkeaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.