Matemaatikosta muotivaatteiden suunnittelijaksi – keuruulaisen neulekuningattaren luovuus ei ehdy, vaikka töitä alalla on takana jo yli 50 vuotta

Keuruulainen Annuli Merkku on suunnitellut neuleita ja pellavavaatteita naisille yli viidenkymmenen vuoden ajan.

– Nautin, kun saan auttaa naisia pukeutumaan tyylilleen sopivasti, hän sanoo.

Muistoissa on yhä monia kohtaamisia ja hetkiä, jolloin joku on löytänyt jotakin yllättävää ja persoonallisuuttaan korostavaa.

Merkun neuleita on joskus leikkimielisesti sanottu keuruulaisnaisten kansallispuvuiksi, mutta ne olivat aikanaan tunnettuja myös muualla Suomessa jälleenmyyjien ansiosta.

Annuli Merkusta tuli vuonna 1968, nuorena matemaatikkona, toimitusjohtaja ja suunnittelija helsinkiläiselle vaatetustehtaalle, jonka hänen appensa perusti vuonna 1956.

Tehdas on todennäköisesti ainoa suomalainen neuletehdas, joka on toiminut näin kauan yhtäjaksoisesti tähän päivään asti.

Hänen tuotantoaan sekä Keski-Euroopasta tuomaansa muotia on ollut viime vuodet saatavissa Matkailukeskus Kamanan yhteydessä olevasta Tiltaltti Shopista. Paikka on nyt muodonmuutoksessa. Uudistus liittyy Merkun työnkuvan uudistumiseen.

– Vähennän hankintamatkojani Keski-Eurooppaan. Jätän kuitenkin Tiltaltti Shoppiin Annulin Exclusive -nurkkauksen, jonne tuotan Saksasta pellavavaatemalliston. Sieltä löytyy edelleen myös suunnittelemiani uniikkeja luomuksia, tyytyväinen nainen kaavailee.

Tiltaltti Shopin voimanaiset Nina Tikkanen ja Taija Santamäki täyttävät vapautunutta tilaa tutuilla sekä aivan uusilla tuotteilla.

Merkun luovuus ei ole vielä yli seitsemänkymppisenäkään antanut merkkejä ehtymisestä. Neulekuningattareksi tituleerattu nainen käyttää hyväksi vuosikymmenten aikana syntyneitä suhteita Keski-Euroopan muotitaloihin tilaamalla sieltä edelleen jonkin verran vaatteita asiakkaittensa iloksi.

– Avaan Keuruulla Yliahon teollisuusalueella sijaitsevalla tehtaallani ovet tulevaisuudessa lauantaisin heille, jotka kaipaavat yhä Annulin Putiikin valikoimaa. Siellä on myös paljon poistotuotteita. Tulen olemaan siellä itse paikalla.

Merkun mukaan hänelle jää nyt enemmän aikaa paneutua uniikkien luomusten suunnitteluun sekä myös haitarin soittoon Keurusseudun Pelimannien kanssa.

– Iloitsen myös hyväntekeväisyyskonserttien järjestämisestä Jyväskylässä ja Keuruulla yhdessä lahjakkaiden muusikoiden kanssa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .