Matkavakuutusten yläikärajoissa suuria eroja

Matkavakuutusten yläikärajat vaihtelevat suuresti, kertoo kuluttajia vakuutusasioissa auttavan Kuluttajien vakuutustoimiston tekemä vertailu. Sen mukaan määräaikaisten, kaikille tarjolla olevien matkustajavakuutuksien vaihteluväli on 69 vuodesta ikärajattomaan. Jatkuvissa matkavakuutuksissa ikärajat vaihtelevat 68 ikävuodesta 86:een.

Johtaja Irene Luukkonen kertoo, että toimistoon tulee vuosittain kymmeniä vakuutusten ikärajoja koskevia kyselyitä. Kaikkiaan vakuutustoimisto saa vuosittain noin 500 matkavakuutuksia koskevaa tiedustelua ja valitusta. Valtaosa niistä koskee vahinkoasioita.

Luukkosen mukaan ikäihmisille aiheuttavat ongelmia etenkin pitkäaikaiset, yli kolmen kuukauden matkoille toivotut vakuutukset sekä jatkuvat matkavakuutukset, joiden yläikärajat ovat useimmilla yhtiöillä alle 70 vuotta.

- Yhä iäkkäämmät ihmiset matkustavat. Silloin on aikaa, ja monille on kertynyt varallisuutta. Lisäksi matkustamien on muuttunut halvemmaksi. Toisille ulkomailla asumiseen ovat syynä terveydelliset syyt.

Luukkonen toivookin matkavakuutuksiin tuotekehittelyä, jotta iäkkäämmätkin matkaajat voisivat saada kotimaista vakuutusturvaa.

Yhtiöt eivät näe suuria muutospaineita


Matkustamisen lisääntyminen on huomattu myös vakuutusyhtiöissä. Ikärajojen muokkaamistakin on pohdittu, mutta toistaiseksi niitä ei nähdä suurena ongelmana. Vaikka jatkuvaa matkustajavakuutusta ei useimmilta yhtiöiltä saa yli 70-vuotiaana, vakuutusturva on pystytty yhtiöiden mukaan antamaan määräaikaisilla matkustajavakuutuksilla. Sellaisille ei useilla yhtiöillä ole ikärajaa tai ne myönnetään alle 86-vuotiaille. Edes terveysselvitystä ei aina tarvita.

Ikärajojen nostaminen on yhtiöiden mukaan ongelmallista. Tuotepäällikkö Markku Kiuru Pohjola-konsernista sanoo, että korvausmenot kasvavat vakuutuksen ottajien iän karttuessa. Asiakkaat eivät kuitenkaan ole valmiita maksamaan vakuutuksistaan kuinka korkeita hintoja tahansa.

Vakuutusasiantuntija Raine Karlsson Ifistä arvelee, että ikärajan nostaminen saattaisi aiheuttaa myös pahaa mieltä. Vakuutusta ei ehkä voitaisikaan myöntää, vaikka ikäraja olisikin korkeammalla, jos asiakkaalla olisi jo paljon perussairauksia taustalla. Myös korvaustilanteissa saattaisi ilmetä erimielisyyksiä.

- Saatetaan joutua pohtimaan, onko kysymys matkalla tapahtuneesta tapaturmasta vai aikaisemmasta sairaudesta tai sen aiheuttamasta vaivasta tai vammasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.