Medvedev: Venäjän pitäisi harkita vastatoimia EU:n lentoliikennepakotteisiin

Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin mukaan maan pitäisi pohtia vastatoimia EU:n pakotteille, jotka koskevat venäläistä lentoyhtiötä. EU lisäsi viime viikolla venäläisen Dobrolet-yhtiön pakotelistalleen, koska yhtiö operoi lentoja Moskovasta Krimin Simferopoliin.

Uutistoimisto RIA Novostin mukaan Medvedev oli nostanut vastatoimet esiin tapaamisessaan maan liikenneministerin ja Aeroflot-yhtiön edustajan kanssa. Dobrolet joutui keskeyttämään toimintansa pakotteiden vuoksi.

Aiemmin tänään venäläinen talouslehti Vedomosti kertoi, että Venäjä saattaa harkita rajoituksia tai kieltoja eurooppalaisten lentoyhtiöiden Siperian-ylilentoihin. Ylilennot ovat tärkeitä muun muassa Finnairin Aasian-liikenteelle.

Lentoyhtiö Finnair ei halua spekuloida Venäjän mahdollisen Siperian-ylilentorajoituksen vaikutuksilla. Finnairin viestinnästä kerrotaan STT:lle, että yhtiössä on huomattu rajoitussuunnitelmista kertova Vedomosti-lehden juttu, mutta muuta tietoa asiasta yhtiöllä ei ole. Venäläinen talouslehti Vedomosti kertoo, että Venäjä saattaa asettaa rajoituksia tai kieltoja eurooppalaisille lentoyhtiöille Siperian-ylilentoihin.

Venäjän liikenneministeriö ja siviili-ilmailuhallinto eivät ole kommentoineet Vedomostin tietoja.

Finnairin monet Aasian-lennot kulkevat Venäjän yli. Reittiä käyttävät myös monet suuret eurooppalaisyhtiöt, kuten Lufthansa, British Airways ja Air France. Rajoitukset pidentäisivät lentoaikoja ja nostaisivat polttoainekustannuksia sekä heikentäisivät eurooppalaisyhtiöiden kilpailuasemaa aasialaisyhtiöihin nähden.

Suomen yli kulkee paljon lentoliikennettä, joka jatkaa matkaansa Venäjän ilmatilaan. Finaviasta kerrotaan STT:lle, että karkea arvio tällaisten ylilentojen määrästä on runsaat 20 000 vuodessa.

Ylilennoista tulee Finavialle vuosittain merkittäviä tuloja. Kaikkiaan ylilentoja on vuosittain noin 48 000, jotka tuovat Finavialle noin 16 miljoonan euron vuotuisen liikevaihdon.

Ylilentojen lisäksi Helsinki-Vantaan kentältä lähtee päivittäin 10-20 lentoa Venäjän ilmatilaan.

Vedomostin mukaan mahdollinen Siperian-lentokielto iskisi vakavasti myös Aeroflotiin, koska se saa lentoyhtiöiltä korvauksia Siperian-ylilennoista. Lehden mukaan summa on vuodessa noin 300 miljoonan dollarin luokkaa. Aeroflotin vuoden 2013 liikevoitto oli runsaat 200 miljoonaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.