Melina, 21, ja Ville, 21, muuttivat työn perässä Oulusta Jyväskylään

Oululaiset Melina Sarajärvi ja Ville Loukkola miettivät viime kesänä tulevia opiskelujaan ja töitään, mutta mieluista paikkaa ei tuntunut olevan tarjolla Sale-myymälässä työskennelleelle Sarajärvelle eikä Postissa ahkeroineelle Loukkolalle.

– En oikein tiennyt, mitä lähtisin opiskelemaan. Eikä minulla muutenkaan ollut selkeää suunnitelmaa. Tuntui, että kaikilla muilla oli selvät sävelet, Sarajärvi, 21, muistelee.

– Minulla ei ollut minkäänlaista hajua, mitä tulen tekemään. Mietin opiskelua, mutta sopivaa vaihtoehtoa ei ollut, Loukkola, 21, sanoo.

Asia tuli puheeksi Melinan kummitädin, Jyväskylässä asuvan Tiina Salosen kanssa.

Logistiikkatalo Vähälä Yhtiöiden varatoimitusjohtaja Salonen oli juuri suunnitellut lisähenkilökunnan palkkaamista yhtiön logistiikkakeskukseen Jyväskylän Vaajakoskelle. Niinpä hän tarjosi töitä pariskunnalle.

Vaikka Salonen oli ensisijaisesti palkkaamassa uusia työntekijöitä, keskustelu oppisopimuskoulutuksesta alkoi pian.

– Meillä oli asiakaspalvelijan ja terminaalityöntekijän tarve. Kun Melina ja Ville ovat lukion käyneitä, kehiteltiin vaihtoehto, jossa olisi mahdollista yhdistää koulutus ja ammatti, hän kertoo.

Toiveet kohtasivat hyvin, sillä Sarajärvellä ja Loukkolalla oli opiskeluhaluja ja Vähälällä oli ennestään hyviä kokemuksia työntekijöiden palkkaamisesta oppisopimuskoulutuksen kautta.

– Yksi asia johti toiseen ja kuukauden päästä meillä oli tavarat pakattuina, Sarajärvi kertoo.

Salonen ja Sarajärvi eivät ole sukulaisia, vaan Salonen on ollut Sarajärven äidin ystävä lapsesta lähtien.

Jyväskylässä peruskoulun ala-asteen käyneelle Sarajärvelle muuttopäätös oli heti selvä, mutta Ouluun juurtunut Loukkola mietti ainakin päivän muuttoa vieraaseen kaupunkiin. Avopuolison mukana muuttaminen ja vakituinen työpaikka auttoivat tekemään myönteisen ratkaisun.

Kumpikin aloitti työt Vaajakoskella lokakuun puolivälissä: Sarajärvi asiakaspalvelijana ja Loukkola terminaalityöntekijänä.

Sarajärvi suorittaa työn ohella kaksivuotista liiketoiminnan perustutkintoa oppisopimuskoulutuksena ja Loukkola 1,5 vuotta kestävää liikenne-esimiehen erikoisammattitutkintoa niin ikään oppisopimiskoulutuksena.

Kaksikko on seurustellut ja ollut yhdessä lukion vanhojen tansseista lähtien, kun Ville uskaltautui kysymään Melinaa tanssiparikseen.

– Siihen se tanssiminen tosin loppuikin, Loukkola paljastaa.

Pariskunta asuu Kuokkalassa yhdessä koiransa kanssa. Mauno on 5-vuotias kultainennoutaja.

Huhtikuun lopulla Vähälän tiloissa Vaajakoskella haastateltavana on erittäin tyytyväiseltä vaikuttava kaksikko.

– Työ on ylittänyt odotukset. Oppisopimus on ollut tosi ideaali tähän elämäntilanteeseen, kun ei oikein ollut selkeitä säveliä. Tässä pääsee opiskelemaan ja tekemään töitä saman aikaan, Sarajärvi kiittelee.

– Opiskelut voisivat muuten helposti jäädä väliin, kun työssä on oppinut, että tienaa, hän lisää.

Sarajärvi vastaa työssään asiakkaiden kysymyksiin siitä, missä lähetykset ovat menossa tai milloin kuljetus on perillä. Hän hoitaa myös joitain avainasiakkuuksia.

Loukkola kiittelee, että työtar­jous sattui juuri oikeaan saumaan.

– Täällä työ on monipuolisempaa kuin Postilla. Teen täällä enemmän ja opin enemmän. Näen työn tuloksen ja saan tasaisin välein palautetta.

Loukkola on joutunut opettelemaan uuden vuorokausirytmin, sillä hän työskentelee pääsääntöisesti yövuorossa.

– Otamme vastaan tavarat, jotka tulevat illan aikana. Rekisteröimme ne käsipäätteillä ja viemme niiden osoittamille paikoille, jotta tavara lähteen meiltä oikeille paikkakunnille. Käytän tavaroiden siirtämiseen trukkia ja sähköpässiä, Loukkola kertoo.

On pakko kysyä, mikä on sähköpässi, mutta Loukkola ei muista laitteen oikeaa nimeä.

– Se on lavansiirtovaunu, Salonen kertoo virallisen nimen.

Loukkolan mukaan välillä työ on raskasta, sillä esimerkiksi autonrenkaita joutuu nostamaan käsin.

Hän on sopeutunut uuteen vuorokausirytmiin hyvin.

– Normaalisti menen nukkumaan seitsemän jälkeen aamulla. Nukun 7–8 tuntia. Viikonloppuna menen nukkumaan yöllä 2–3:n aikaan ja nukun 9–10 tuntia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .