Merkel ja Hollande: Kreikalta odotetaan ehdotuksia

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Francois Hollande painottivat yhteisessä tiedotustilaisuudessaan, että Kreikalta odotetaan uusia ehdotuksia talouden saamiseksi kasvuun.

Merkel ja Hollande tapasivat Pariisissa tänään alkuillasta. Molemmat korostivat, että ovi neuvotteluiden jatkamiselle on auki. Merkel ja Hollande kertoivat kunnioittavansa kansanäänestyksen tulosta.

Kreikan uudeksi valtiovarainministeriksi nousee maata velkaneuvotteluissa aiemminkin edustanut Eukleides Tsakalotos. Hänen on määrä vannoa virkavalansa vielä tänä iltana. Nimityksestä kertoi Kreikan presidentin kanslia.

Paikalta väistynyt Gianis Varoufakis kertoi aiemmin tänään, että hän toivoo Tsakalotosin olevan hänen seuraajansa.

Varoufakis kertoi eroavansa, koska pääministeri Alexis Tsipras arvioi sen helpottavan ratkaisun löytämistä lainoittajien kanssa. Varoufakisin mukaan osa euroryhmän jäsenistä ei halunnut hänen osallistuvan enää valtiovarainministerien kokouksiin.

Tsakalotos on opiskellut taloutta, politiikka ja filosofiaa Oxfordin ja Sussexin yliopistoissa. Hän on toiminut tutkijana ja opettajana Ateenan ja Kentin yliopistoissa. Kreikan parlamenttiin hänet valittiin Syrizan riveistä vuonna 2012.

Tsipras ja Merkel neuvottelivat

Tsipras ja Merkel ovat käyneet puhelinkeskustelun. Uutistoimistojen lähteiden mukaan Tsipras ja Merkel sopivat, että Kreikka esittelee huomenna huippukokouksessa oman ehdotuksensa lukkiutuneiden neuvotteluiden avaamiseksi.

Nimettömänä pysyneet hallituslähteet eivät kertoneet muuta puhelun sisällöstä.

Kreikan tilanteen ratkomista jatketaan huomenna euromaiden valtiovarainministerikokouksessa ja euromaiden päämiesten eurohuippukokouksessa Brysselissä. Suomea edustaa huippukokouksessa pääministeri Juha Sipilä ja euroryhmässä valtiovarainministeri Alexander Stubb.

Putin ilmaisi tukensa kreikkalaisille

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmaissut tukensa kreikkalaisille meneillään olevassa kriisissä, kertoo Kreml. Putin keskusteli tänään puhelimessa Tsiprasin kanssa.

Kremlin tiedotteen mukaan keskusteluja käytiin myös Venäjän ja Kreikan välisen yhteistyön kehittämisestä useissa kysymyksissä.

Aloite puhelinkeskusteluihin tuli Kremlin mukaan Kreikalta. Aiemmin kreikkalainen hallituslähde kertoi, että Putin olisi tehnyt aloitteen keskusteluihin.

Kreikkalaiset äänestäjät hylkäsivät eilen velkojien asettamat lainaehdot.

Kreikkalaispankkien odotetaan pysyvän kiinni vielä päiviä

Kreikan pankit pysyvät näillä näkymin suljettuina vielä ainakin muutaman päivän, kertovat pankkilähteet. Pankit voisivat lähteiden mukaan olla kiinni perjantaihin tai maanantaihin saakka.

Kreikan viranomaiset määräsivät pankit suljettaviksi viime viikolla, kun Euroopan keskuspankki ei nostanut hätärahoituksen määrää. Pankkiautomaateilta on pystynyt nostamaan päivässä vain 60 euroa.

Poikkeustoimien takaraja on umpeutumassa tänään, mutta hallitukselta odotetaan päätöstä uusista rajoituksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.