Metsä Board keskittyy nyt täysin kartonkien valmistukseen

Lähes kaikki meni uusiksi, kun paperikone muutettiin kartongille Husumissa Ruotsissa.

Metsä Boardin Husumin tehtaan paperikoneiden muuttaminen kartonkikoneiksi on päättänyt kauden, jolloin Metsä Board oli huomattava paperiyhtiö Euroopassa. Paperintuotanto loppui Örnsköldsvikin kaupungin lähellä Ruotsissa sijaitsevalla tehtaalla heinäkuussa.

– Viimeiset vuodet ovat olleet aikamoista lentoa täällä Husumissa, kertoo tehtaanjohtaja Pertti Hietaniemi.

Kartonkikoneet tehdashallissa muistuttavat paperikoneita. Massa tulee märkäpäässä koneeseen. Sen jälkeen massasta puristetaan pois liiat nesteet. Hietaniemi vertaa prosessia rättiin, jota kierretään mahdollisimman kuivaksi.

Kartonki jää kuitenkin vielä tässä vaiheessa kosteaksi. Tämän jälkeen kone ohjaa kartongin kuivatuslaitteisiin. Pitkän koneen toisesta päästä ilmautuva kartonki rullataan paperin tavoin suuriksi rulliksi. Hietaniemi näyttää vielä, miten kartonkia leikataan asiakkaiden vaatimusten mukaiseksi.

Hietaniemi kertoo, että paperikoneen muuttaminen kartongille vaatii runsaasti työtä.

– Koneen muuttamisessa voidaan hyödyntää runkorakenteita ja kuivatuslaitteistoja. Muuten kaikki on uutta.

Taive- ja lainerikartonkia

Metsä Board on Metsä Groupin selvästi suurin yksikkö 2,0 miljardin liikevaihdolla. Koko konsernin liikevaihto oli viime vuonna 5,0 miljardia euroa.

Husumin lisäksi Metsä Board valmistaa kartonkia Kemissä, Hämeenkyrössä, Simpeleellä, Takon tehtaalla Tampereella sekä Äänekoskella. Husumin tehdaskokonaisuuteen kuuluu myös sellutehdas.

Husumin tehtaan tuotteita ovat taivekartonki ja lainerikartonki. Taivekartonkia käytetään muun muassa kuluttajapakkauksissa, myymäläpakkauksissa ja tarjoilupakkauksissa. Lainerikartonki on tarkoitettu aaltopahvin raaka-aineeksi.

Hietaniemen mukaan Metsä Board on Euroopan suurin taivekartongin valmistaja 35 prosentin markkinaosuudella. Yhtiö kertoo olevansa myös lainerikartongissa markkinajohtaja 32 prosentin osuudella.

Hietaniemi kertoo, että Husumin tehtaan taivekartonki koostuu kolmesta kerroksesta. Kartonkikerrosten välissä on valkaistusta kemihierteestä valmistettu kerros, jota Metsä Board tuo Husumiin Joutsenon ja Kaskisten tehtailtaan. Kolmikerroksisuus parantaa taitettavuutta ja lisää lujuutta.

Markkina noin 100 miljardia euroa

Metsä Board arvioi, että ensikuitupohjaista kartonkia käytetään pakkauksissa maailmanlaajuisesti noin 100 miljardin euron arvosta. Markkinat kasvavat 3–4 prosenttia vuodessa.

Metsä Board hakee kasvua erityisesti Pohjois-Amerikasta, jossa korkealaatuisen kartongin saatavuus on rajoitettua.

Yhtiöllä on oma satama ja jäänmurtaja. Satamaan voi kiinnittyä kolme laivaa kerrallaan, ja kartonkilastissa seilaava alus lähtee Pohjois-Amerikkaan kerran viikossa.

Metsä Boardin kartonkitehtaat

– Kemi, kapasiteetti 410 000 tonnia lainerikartonkia vuodessa

– Husum, Ruotsi, 400 000 t/v taivekartonkia ja 300 000 t/v lainerikartonkia

– Simpele, 280 000 t/v taivekartonkia

– Äänekoski, 240 000 t/v taivekartonkia

– Tako (Tampere), 210 000 t/v taivekartonkia

– Kyro (Hämeenkyrö), 190 000 t/v taivekartonkia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.