Metsä Group valitsi Kemiin jättitehtaan vanhan uusimisen sijasta – Elinkeinoministeri Lintilä: Tulevan hallituksen mahdollistettava edellytykset

Metsä Group aloittaa biotuotetehtaan hankesuunnittelun Kemissä. Tehtaan on määrä tuottaa 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua sekä muita biotuotteita. Tehdas maksaisi 1,5 miljardia euroa. Toisena vaihtoehtona oli vanhan tehtaan uusiminen.

Toteutuessaan uusi tehdas olisi pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos. Nyt suurin on Metsä Groupin Äänekosken tehdas, jonka kapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia sellua.

Nyt alkavan hankesuunnittelun tarkoituksena on luoda edellytykset uuden tehtaan rakentamiseksi Kemiin. Päättyneen esiselvityksen olennaisin tarkoitus oli arvioida puuraaka-aineen riittävyyttä.

Uuden biotuotetehtaan vuotuinen kuitupuun käyttö olisi noin 7,6 miljoonaa kuutiometriä eli noin 4,5 miljoonaa nykyisen tehtaan käyttöä enemmän. Puu on tarkoitus hankkia pääosin Suomesta.

Kemin biotuotetehdas työllistäisi suoraan noin 250 henkilöä ja koko suorassa arvoketjussa noin 2  500 henkilöä, mikä tarkoittaisi noin 1  500 henkilön lisäystä nykytilanteeseen, Metsä Group arvioi.

Tehtaan sellutuotanto myytäisiin pääasiassa Eurooppaan ja Aasiaan.

Lintilä: Tulevan hallituksen mahdollistettava edellytykset

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvioi, että Metsä Groupin biotuotetehdashankkeella olisi toteutuessaan suuri merkitys Suomelle sekä taloudellisesti kansallisella tasolla että alueellisesti työllistäjänä.

Varsinainen päätös tehtaan rakentamisesta tehdään aikaisintaan kesällä 2020. Lintilä toivoo, että tuleva hallitus pitää huolen siitä, että Metsä Groupilla on edellytykset tehtaan toteuttamiseen.

–  Seuraajalleni annan perinnöksi katsoa perään, että heillä on edellytykset tehdä se päätös. Oma veikkaukseni on, että taloudessa nähdään heikentymistä nimenomaan 2020 syksystä eteenpäin, Lintilä sanoo STT:lle.

Lintilän mukaan biotuotetehtaan perustaminen olisi myös askel eteenpäin Suomen ympäristötoimissa.

Hallitustunnustelijaksi valittu Antti Rinne (sd.) totesi Twitterissä, että hankeuutinen on merkittävä asia työllisyyden kannalta. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei ehtinyt tänään kommentoimaan STT:lle tehdashanketta.

Investointeja myös Raumalle ja Ruotsiin

Metsä Group kertoo myös suunnittelevansa mäntysahan rakentamista Raumalle. Sahan arvioitu tuotanto olisi noin 750  000 kuutiometriä vuodessa, ja sen on tarkoitus olla modernein ja tehokkain laitos alallaan koko maailmassa.

Husumissa Ruotsissa yhtiö aloittaa hankesuunnittelun sellutehtaan uusimiseksi. Tarkoitus on rakentaa uudet soodakattila ja turbiini korvaamaan vanhat.

Yhteensä investointikustannukset nousevat noin kahteen miljardiin euroon.

Vertailukelpoinen liiketulos laski tuntuvasti

Metsä Groupin tammi-maaliskuun vertailukelpoinen liiketulos laski 180 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajan 208 miljoonasta eurosta.

Tammi-maaliskuun liikevaihto kasvoi rahtusen 1  438 miljoonaan euroon.

Pääjohtaja Ilkka Hämälä pitää ensimmäisen vuosineljänneksen tulosta hyvänä. Hämälän mukaan Metsä Groupin tuloksentekokykyä heikensi edellisvuoteen verrattuna lähinnä sellun hinnan lasku viime vuoden lopulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Metsä Group aloittaa biotuotetehtaan suunnittelun Kemiin

Uusimmat

Talous

Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9  000 työpaikkaa koronapandemian takia

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.