Metsäliitto myy neljänneksen selluyhtiöstä japanilaisille

Metsäliitto-konserni myy vajaan neljäsosan selluyhtiö Metsä Fibrestä eli entisestä Metsä-Botniasta japanilaiselle Itochulle. Kauppahinta on 472 miljoonaa euroa, Metsä Group kertoo tiedotteessaan.

Kaupan jälkeen Metsäliiton omistus Metsä Fibressä pienenee 50,2 prosenttiin. Konsernin pörssiyhtiölle M-realille jää 24,9 prosenttia osakkeista, mikä on myös Itochun osuus. Kaupan yhteydessä Metsäliitto käyttää oikeuttaan lunastaa UPM:ltä sen 11 prosentin osuus Metsä Fibrestä.

Pääjohtaja Kari Jordanin mukaan Metsä Group ja Itochu ovat tehneet kaupallista yhteistyötä jo vuosikymmenien ajan. Nyt sovittu kauppa vahvistaa Metsä Groupin asemia etenkin Aasian kasvavilla markkinoilla. Samalla se vähentää M-realin selluylijäämää, parantaa Metsä Groupin omavaraisuusastetta ja vähentää yhtiön nettovelkaa.

Itochu on yksi Japanin suurimmista kauppahuoneista, jonka kaupan volyymi viime tilikaudella oli yli sata miljardia euroa.

Kauppa on Metsä Groupin mukaan yksi tämän vuosikymmenen suurimmista ulkomaisista sijoituksista Suomeen. Sen toteutuminen edellyttää vielä Saksan kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Metsä Fibrellä on Äänekoskella tehdas, joka valmistaa valkaistua lehti- ja havusellua. Pääasiallinen raaka-aine tehtaalla on nykyisin koivu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.