Metsänomistajat tienasivat viime vuonna paremmin kuin vuosiin

Eniten kantorahatuloja saatiin Etelä-Savon ja Keski-Suomen maakunnissa.

Yksityiset metsänomistajat tienasivat puunmyynnillä viime vuonna paremmin kuin moneen vuoteen.

Luonnonvarakeskus kertoo, että metsänomistajat saivat bruttokantorahatuloja viime vuonna 2,00 miljardia euroa. Siitä yksityismetsänomistajien osuus oli 1,71 sekä metsäteollisuuden ja valtion 0,29 miljardia euroa. Summat ovat tarkentuneet maaliskuun ennakkotiedoista ylöspäin.

Kokonaispotti nousi edellisestä vuodesta neljällä prosentilla, 78 miljoonalla eurolla. Yksityismetsänomistajien tulot nousivat 87 miljoonaa euroa, mutta metsäteollisuuden ja valtion tulot laskivat yhdeksän miljoonaa euroa.

Kun tuloja tarkastellaan reaalisesti, ne olivat viime vuonna seitsemän prosenttia suuremmat kuin viitenä edellisenä vuonna keskimäärin. Yksityismetsänomistajien tulot olivat yhdeksän prosenttia korkeammat ja metsäteollisuuden ja valtion lähes kaksi prosenttia alemmat.

Reaalisesti viime vuotta paremmin metsänomistajat ovat ansainneet viimeksi vuonna 2008, tosin nipin napin ja silloinkin yksityiset metsänomistajat jäivät hitusen viime vuoden summasta. Huippuvuonna 2007 bruttokantorahatulot ylsivät yhteensä 2,78 miljardiin euroon: yksityisillä metsäomistajilla 2,31 miljardiin sekä teollisuudella ja valtiolla 0,48 miljardiin euroon.

Tukkipuun osuus tuloista oli viime vuonna 68 prosenttia. Eniten kantorahatuloja saatiin Etelä-Savon (233 miljoonaa euroa) ja Keski-Suomen (197 miljoonaa euroa) maakunnissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.