Metsänomistajien puunmyyntitulot voivat pienentyä yli 20 prosenttia – MTK arvostelee Stora Enson päätöstä

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) arvostelee kovin sanoin Stora Enson ilmoitusta nostaa havutukkien minimilatvaläpimittoja Keski-Suomessa ja muualla Itä-Suomen hankinta-alueella. MTK:n kenttäpäällikkö Pauli Rintalan laskelmien mukaan päätös voi pienentää metsänomistajan kantorahatuloja jopa yli 20 prosenttia.

– Tämä on muistaakseni ensimmäinen kerta, kun tällainen havutukkia koskeva muutos tehdään ison yhtiön toimesta. Jotkin toimijat ovat kokeilleet vastaavaa aiemmin, mutta kun puuta ei ole saatu ostettua suunnitellusti, ollaan palattu aiempiin mitta- ja laatuvaatimuksiin, Rintala sanoo.

 

Stora Enso on päättänyt nostaa havutukkien minimilatvaläpimitat Itä-Suomen hankinta-alueellaan 15–16 sentistä 18 senttiin. Pauli Rintala pitää muutosta dramaattisena metsänomistajan kannalta.  Hän uskoo, että metsänomistajat reagoivat muutoksiin voimakkaasti.

– Kun samaan aikaan huomioidaan toisen ison ostajan eli UPM-Kymmenen tekemät muutokset eli heikennykset puukaupan vakiosopimusehtoihin, niin vaikutus näkynee puumarkkinoilla. Palkansaaja voi rinnastaa tilanteen siihen, että palkasta leikkautuisi 5–25 prosenttia.

Stora Enson Suomen puunhankinnan osto- ja asiakkuusjohtaja Sami Honkanen perustelee muutosta sahateollisuuden tulevaisuuden turvaamisella. Stora Enson Suomen sahojen kannattavuus Suomessa on heikentynyt merkittävästi.

– Ylitarjonnan vuoksi sahatavaran hinta ylipäätään laskee markkinoilla ja markkinatilanne näyttää epävarmalta. Stora Enson sahoilla on valmistauduttu henkilöstön lomauttamiseen ja kuusisahoilla käydään parhaillaan neuvotteluja sahaamisen keskittämiseksi pysyvästi Varkauteen, jolloin Kiteen saha suljettaisiin pysyvästi, Honkanen kertoo.

Hänen mukaansa läpimitaltaan alle 18-senttisten tukkien sahaaminen on ollut kannattamatonta jo pidempään.

– Siksi Stora Enson puunhankinta teki päätöksen määritellä Itä-Suomen hankinta-alueellaan alimmaksi läpimittarajaksi 18 senttimetriä mänty- ja kuusitukille. Stora Enso Metsä jatkaa edelleen niin sanottujen pikkutukkien (13,5–17,9 cm) ostamista, joista metsänomistajille maksetaan erikoishinta, joka on kuitupuun hintaa korkeampi, mutta tukkihintaa matalampi.

Stora Enso on maksanut Keski-Suomeen kantorahatuloja vuosittain vajaa 20 miljoonaa euroa. Yhtiö ei kommentoi MTK:n laskelmia.

– Oman laskelmamme mukaan muutos on melkoisen pieni metsänomistajalle. Ostomääristämme alueella alle 18-senttisten tukin osuus on ollut keskimäärin noin kymmenen prosentin luokkaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .