Metsäteollisuuden Jaatinen: Erikoista, jos hallitus muokkaa energiatukea

Hallitus on jo antanut tuesta esityksen eduskunnalle.

Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen pitää hyvin erikoisena, jos hallitus muokkaa esitystään raskaan teollisuuden päästökauppatuesta. Hallitus on jo antanut tuesta esityksen eduskunnalle.

Jaatisen mukaan muokkaaminen olisi jälleen yksi esimerkki poliittisen päätöksenteon ennakoimattomuudesta. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi Helsingin Sanomille lauantaina, että osa tukeen varatuista rahoista voitaisiin käyttää energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian innovaatiotukeen.

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) taas tviittasi sunnuntaina, että hän on Rehnin kanssa kehitellyt muokattua tukimallia. Mykkäsen mukaan mallista kerrotaan toivon mukaan tällä viikolla enemmän. Jaatinen ei halua suoraan kommentoida mahdollista muutosta, koska siitä ei ole tarkkaa tietoa.

– Muutos olisi viesti yrityksiin, että millainen toimintaympäristö Suomi on. Energiapolitiikkaan liittyviä päätöksiä avataan ja muutetaan ennen kuin laki tulee voimaan tai muste ehtii kuivumaan, Jaatinen sanoo.

Hallituksen esityksen mukaan raskas teollisuus saisi ensi vuonna enintään 43 miljoonan euron tuen korvaamaan päästökaupasta aiheutuvia kustannuksia. Metsäteollisuuden tilaama konsultointiyritys Pöyryn tekemä raportti asiasta julkistettiin maanantaina, ja raportissa tukea perustellaan teollisuuden kilpailukyvyn säilyttämisellä.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on toistuvasti kritisoinut päästökauppatukea. VATTin johtava ekonomisti Marita Laukkanen kirjoitti syyskuussa Helsingin Sanomissa, että uusi raskaalle teollisuudelle suunnattu tuki olisi tulonsiirto veronmaksajilta teollisuudelle. Laukkasen mukaan teollisuuslaitosten nykyiset tuotantopäätökset eivät vaikuta tukeen, joten tuen ei voida odottaa vaikuttavan yrityksen tuotantoon tai työvoiman kysyntään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.