Metsäteollisuus ostaa puuta hurjaa tahtia –  puun hinta on noussut rutkasti

Puukauppa on tänä vuonna käynyt kuumana, kertoo Metsäteollisuus. Metsäyhtiöt ovat ostaneet tammi-marraskuussa puuta yksityismetsistä 39 miljoonaa kuutiometriä puuta, mikä on 20 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuosi sitten.

Verrattuna kymmenen vuoden keskiarvoon nousua on tullut peräti 44 prosenttia.

Kysynnän vahvistuessa raakapuun hinnat ovat nousseet tuntuvasti. Kuusi- ja mäntytukin kantohinnat ovat nousseet 13 prosenttia viime vuoden marraskuusta. Koivutukin hinta on kohonnut kahdeksan prosenttia. Myös kuitupuun kantohinnat ovat nousseet 12–14 prosenttia pitkän tasaisen kauden jälkeen.

Puun kysyntää ovat lisänneet eniten Metsä Groupin uusi suuri sellutehdas Äänekoskella sekä kapasiteetin nosto UPM:n Kymin sellutehtaalla Kouvolassa.

Metsäteollisuus pelkää, että puun hintojen nousu heikentää alan kilpailukykyä. Myös korjuu- ja kuljetuskustannukset ovat kohonneet.

Marraskuussa kuusi- ja mäntytukista maksettiin keskimäärin 63–66 euroa kuutiolta. Hinta vaihteli alueittain ja hakkuutavoittain 36 ja 70 euron välillä.

Koivutukin keskihinta oli 47 euroa kuutiolta. Kuitupuun keskihinta liikkui 17–20 eurossa. Myös koivutukin ja kuitupuun hinnoissa oli laaja vaihteluväli.

Metsäteollisuuden mukaan hintojen vaihteluun on useita syitä. Hintatasoon vaikuttavat muun muassa korjattavan puuston kokonaismäärä, puun laatu, runkojen koko, hakkuutapa sekä metsä- ja kaukokuljetusmatka.

Alemman asteen tiet pidettävä kunnossa

Etujärjestö kiinnittää huomiota metsäteiden kuntoon, sillä tehtaat tarvitsevat puuta tasaisesti ympäri vuoden.

–  On varmistettava, että puuhuoltomme ei vaarannu alempiasteisen metsätieverkoston rappeutumisen vuoksi, sanoo Metsäteollisuuden metsäjohtaja Tomi Salo tiedotteessa.

Hänen mukaansa hyväkuntoinen metsätie tehostaa myös metsänhoitotöitä ja nostaa metsäkiinteistön arvoa. Lisäksi metsiin pääsee helpommin virkistäytymään.

Metsäteollisuus vaatii, että rahoitus alemman asteen teiden kunnossapitoon on tärkeätä pitää pysyvästi riittävällä tasolla.

Uusimmat

Talous

Pelkkä maakaapelointi ei tuo onnea – Järvi-Suomen Energia tekee lähivuosien aikana 700 miljoonan euron investoinnit sähköverkkoihin

Jyväskylän superviikko tietää hotelleille paksua tilipussia – "Kyllähän se tietysti vaikuttaa palvelujemme kysyntään, kun kaupungissa tapahtuu"

Asuntojen rakentaminen Jyväskylän Sokkarin yläkerroksiin alkaa jo ensi viikolla – kolmeen kerrokseen peräti 98 asuntoa, näin työmaa vaikuttaa keskustassa liikkumiseen

Valmetin saama jättitilaus Brasiliasta tuo Rautpohjaan työtä sadoille – edellinen yhtä paljon työllistävä suurtilaus julkistettiin huhtikuussa

Valmet sai lähes 300 miljoonan euron tilauksen Brasilian suurimmalta paperintuottajalta

Valmetille lähes 300 miljoonan euron sopimus Brasilian suurimman paperintuottajan kanssa

Ruokadronet liitävät Itä-Helsingissä kesäkuusta alkaen – "Asiakkaat päättävät, onko droneille elinkelpoista markkinaa"

Lähellä tuotetut kesäkukat ovat nyt hittituote – korpilahtelaisella puutarhalla iloitaan erikoisten keväiden jälkeen tavallisesta toukokuusta

Suomalaisilla puutarhoilla pyyhkii hyvin, mutta yhdessä tuoteryhmässä ulkomaiset kilpailijat ovat vieneet voiton

Fiskars leikkaa tulosennustettaan Trumpin Kiina-tullien takia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.