Metsäteollisuus ostaa puuta hurjaa tahtia –  puun hinta on noussut rutkasti

Puukauppa on tänä vuonna käynyt kuumana, kertoo Metsäteollisuus. Metsäyhtiöt ovat ostaneet tammi-marraskuussa puuta yksityismetsistä 39 miljoonaa kuutiometriä puuta, mikä on 20 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuosi sitten.

Verrattuna kymmenen vuoden keskiarvoon nousua on tullut peräti 44 prosenttia.

Kysynnän vahvistuessa raakapuun hinnat ovat nousseet tuntuvasti. Kuusi- ja mäntytukin kantohinnat ovat nousseet 13 prosenttia viime vuoden marraskuusta. Koivutukin hinta on kohonnut kahdeksan prosenttia. Myös kuitupuun kantohinnat ovat nousseet 12–14 prosenttia pitkän tasaisen kauden jälkeen.

Puun kysyntää ovat lisänneet eniten Metsä Groupin uusi suuri sellutehdas Äänekoskella sekä kapasiteetin nosto UPM:n Kymin sellutehtaalla Kouvolassa.

Metsäteollisuus pelkää, että puun hintojen nousu heikentää alan kilpailukykyä. Myös korjuu- ja kuljetuskustannukset ovat kohonneet.

Marraskuussa kuusi- ja mäntytukista maksettiin keskimäärin 63–66 euroa kuutiolta. Hinta vaihteli alueittain ja hakkuutavoittain 36 ja 70 euron välillä.

Koivutukin keskihinta oli 47 euroa kuutiolta. Kuitupuun keskihinta liikkui 17–20 eurossa. Myös koivutukin ja kuitupuun hinnoissa oli laaja vaihteluväli.

Metsäteollisuuden mukaan hintojen vaihteluun on useita syitä. Hintatasoon vaikuttavat muun muassa korjattavan puuston kokonaismäärä, puun laatu, runkojen koko, hakkuutapa sekä metsä- ja kaukokuljetusmatka.

Alemman asteen tiet pidettävä kunnossa

Etujärjestö kiinnittää huomiota metsäteiden kuntoon, sillä tehtaat tarvitsevat puuta tasaisesti ympäri vuoden.

–  On varmistettava, että puuhuoltomme ei vaarannu alempiasteisen metsätieverkoston rappeutumisen vuoksi, sanoo Metsäteollisuuden metsäjohtaja Tomi Salo tiedotteessa.

Hänen mukaansa hyväkuntoinen metsätie tehostaa myös metsänhoitotöitä ja nostaa metsäkiinteistön arvoa. Lisäksi metsiin pääsee helpommin virkistäytymään.

Metsäteollisuus vaatii, että rahoitus alemman asteen teiden kunnossapitoon on tärkeätä pitää pysyvästi riittävällä tasolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.