Metsätulot kohoamassa ennätykseen – puun hinta ja ostot ovat nousussa

Puun hinta nousi tammi-kesäkuussa rutkasti viime vuodesta, ilmenee Metsäteollisuuden tilastosta. Yksi merkittävä syy kehitykseen on Metsä Groupin suuren biotuotetehtaan käynnistyminen Äänekoskella. Tehdas kääntää jo puuvirtoja Suomessa.

– Näyttää siltä, että yksityismetsien kantorahatulot nousevat uuteen ennätykseen tänä vuonna, arvioi Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen.

Hakkaraisen mukaan nousussa ovat sekä tukkien että kuitupuiden hinnat. Kuitupuiden hinnat pysyivät pitkään ennallaan, mutta nyt nekin ovat lähteneet kohoamaan. Hakkarainen huomauttaa kuitenkin, että hintojen nousu on ollut Baltiassa huomattavasti nopeampaa kuin Suomessa.

Metsäteollisuus kertoo, että kuusitukin kantohinta oli kesäkuussa noussut 15 prosenttia, mäntytukin 13 ja koivutukin 10 prosenttia vuoden takaisesta. Kuusikuitupuun kantohinta oli kohonnut 17 prosenttia ja mänty- sekä koivukuidun kantohinta 10–13 prosenttia.

Metsäteollisuuden metsäasiantuntija Anu Islander kertoo, että hinnat ovat piristyneet edelleen heinäkuun hiljaisen lomakauden jälkeen.

Hintojen nousun taustalla on metsäteollisuuden kova kysyntä. Sellumarkkina käy maailmalla kuumana, ja Suomessa kysyntää on nostanut Äänekosken biotuote­tehtaan käynnistyminen.

– Hakkuut ja ostot ovat kehittyneet erittäin myönteisesti. Hakkuita on tehty ennätystahtiin, ja olemme selkeästi viime vuotta edellä ostoissa, Hakkarainen kertoo.

Metsäteollisuudella on kaksi vuotta aikaa korjata ostamansa puut. Kuiva ja lämmin kesä on suosinut puiden korjuuta.

– Kuivat kelit ovat edesauttaneet sitä, että päästiin semmoisillekin maapohjille, jotka muuten tuottavat hankaluuksia. Kyllä kesä on ollut siinä mielessä hyvä, Islander arvioi.

Rajoittavana tekijänä on kuitenkin ollut tietyillä alueilla kipinä­vaara. Kuivuus kasvatti uhkaa, että syttyisi metsäpaloja.

Myös Keski-Suomessa puukauppaa on tehty alkuvuonna reippaasti. Kysyntä on ollut kovaa, ja puun hintatasot ovat olleet nousussa.

Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen arvion mukaan kysyntä jatkuu hyvänä myös syksyn aikana ja kohdistuu kaikkiin puutavaralajeihin ja hakkuutapoihin.

Mhy:n hintaseurannassa mäntytukin hintataso on kesän aikana kirinyt kuusen ohi. Myös kuidun hintatasot ovat vahvistuneet. Verrattuna vuoden takaiseen kuidun pystykauppahinnoissa näkyy vahvistumista noin eurosta kahteen euroon kuutiometriltä.

– Kuidun hinnan vahvistuminen kertoo vahvasta kysynnästä ja kuidun ylitarjontatilanteen kääntymisestä tasapainon suuntaan, kertoo Mhy Keski-Suomen johtaja Ilpo Pentinpuro.

Luonnonvarakeskuksen mukaan viime vuonna puustoa poistui metsistä ennätykselliset 87 miljoonaa kuutiometriä. Samaan aikaan uutta runkopuuta kasvoi 110 miljoonaa kuutiometriä. Suomen metsät kasvoivat siten yli 23 miljoonalla kuutiometrillä ennätyspoistumasta huolimatta.

Metsäteollisuus käytti puuta runsaat 63 miljoonaa kuutiometriä. Muita suurkäyttäjiä olivat voimalaitokset. Hakkuut olivat yhteensä 72 miljoonaa kuutiometriä. Loput poistumasta oli muun muassa luontaisesti kuollutta puuta.

Äänekosken tehdas lisää teollisuuden puun käyttöä neljä miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Hakkaraisen mukaan Äänekosken tehdas kääntää puuvirtoja, mikä näkyi jo viime vuonna Kainuun lumituhojen aikana. Lumituhopuut saatiin markkinoille.

– Jos viime talven lumituhot olisivat tapahtuneet pari vuotta aikaisemmin, niille puille ei olisi ollut mitään käyttöä ja kysyntää, Hakkarainen arvioi.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .