Metsistä hakattiin puuta ennätyksellisen paljon

Metsät kasvoivat edelleen enemmän kuin niistä poistui puustoa.

Suomen metsistä hakattiin viime vuonna ennätyksellisen paljon puuta. Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan runkopuuta hakattiin metsäteollisuustuotteiden ja energian tuottamiseen 68 miljoonaa kuutiometriä. Määrä oli eniten tilastohistoriassa ja neljä prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Hakkuukertymästä 86 prosenttia – 58,8 miljoonaa kuutiometriä – oli tukki- tai kuitupuuta kotimaisen teollisuuden raaka-aineeksi tai vientiin. Edellisen huippuvuoden 2007 hakkuumäärä ylittyi niukasti. Loput 9,2 miljoonaa kuutiometriä oli energiapuuta eli pientaloissa polttopuuna tai lämpö- ja voimalaitoksissa metsähakkeena käytettävää runkopuuta.

– Lukessa arvioidaan, että metsiemme puuntuotannollisesti kestävä hakkuumahdollisuus on tällä hetkellä noin 81 miljoonaa kuutiometriä teollisuus- ja energiapuuta vuodessa. Hakkuukertymätietojen perusteella siitä käytettiin 84 prosenttia, sanoo tutkija Jukka Torvelainen Lukesta.

Myös puuston poistuma kasvoi viime vuonna uuteen ennätykseen, 82 miljoonaan kuutiometriin. Puuston poistuma sisältää hakkuukertymän lisäksi metsään jäävän hakkuutähteen runkopuun sekä luontaisesti kuolleen puuston.

Suomen puuntuotantoon käytettävissä olevissa metsissä on uusimpien mittaustulosten perusteella runkopuuta yli 2 100 miljoonaa kuutiometriä. Uutta runkopuuta kasvaa hieman yli 100 miljoonaa kuutiometriä vuodessa, joten viime vuonna puuston kasvu ylitti hakkuut ja luontaisen poistuman noin 20 miljoonalla kuutiometrillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.