Miksi MTK ei kannusta tuottajia lisäämään luomua?

Lidlin päätos lopettaa virikehäkkimunien myynti aloitti vilkkaan keskustelun.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK moitti tiistaina kauppaketju Lidlin ilmoitusta luopua virikehäkkimunista markkinointitempuksi, minkä jälkeen aiheesta nousi vilkas keskustelu.

MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi kommentoi STT:lle, että liitto seisoo tiedotteen kannan takana.

Toiminnanjohtaja Antti Sahi, miksi MTK puuttui juuri Lidlin toimintaan, vaikka muilla kauppaketjuilla on omia rajoituksiaan? Esimerkiksi tavarataloketju Stockmann on linjannut myyvänsä vain luomu- tai vapaiden kanojen munia.

Se on ymmärrettävä erikoistuotteena, mitä se siellä enemmän on. Onhan Euroopassa useitakin maita, joissa on menty tilanteeseen, että kauppiaat eivät halua ottaa vastaan tiettyjä tuotantomenetelmiä. Päätösvalta pitäisi kuitenkin olla kuluttajalla, koska kaikki Suomessa tuotetut kananmunat ovat varmasti turvallisia ja eläinten hyvinvoinnista on huolehdittu.

MTK on tietysti tuottajien asialla. Entä jos vaikuttaa siltä, että kuluttajat haluavat yhä enemmän luomutuotteita? Miksei MTK kannusta tuottajia samaan suuntaan?

Tuottajien kannattaa tuottaa sitä, mistä on kysyntää. Puhutaan, että luomu kasvaa paljon, mutta volyymit ovat vielä pieniä verrattuna kokonaistuotantoon. Kananmunien kohdalla puhutaan noin viidestä prosentista. Jos vuosien saatossa todella käy niin, että luomumuna on ainoa, joka kelpaa, totta kai tuottajien kannattaa silloin keskittyä niiden tuotantoon. Tällä hetkellä virikehäkkimunat taitavat kattaa noin 60 prosenttia myytävistä munista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lidl vastasi MTK:lle: Aika oli kypsä virikehäkkimunista luopumiseen

MTK hermostui Lidlin kananmunapäätöksestä

Uusimmat

Talous

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

Uniper varoittaa: Nord Stream 2 -kaasuputkihanke saattaa epäonnistua – suomalainen Fortum omistaa Uniperistä runsaat 70 prosenttia

Keskimaan kannattavuus romahti alkuvuonna – koronan kiihdyttämä marketkauppa kannatteli tulosta ravintola-alan synkän kevään aikana

K-ryhmän "mummoluuri" tepsi – eläkeläistalouksien osuus verkkokaupassa nousi selvästi

Lehtijuttu työnsi tummia pilviä Jämsän paperitehtaiden ylle, mutta tehtailla ei ole paniikkia – "Eihän jääkiekossakaan valmentaja päätä kahden erän jälkeen, että peli on hävitty"

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen on toisessa polvessa Keski-Suomen kummisetä – isä teki hienon uran Valmetilla

Sitowise osti jyväskyläläisen IT-yritys Ficonic Solutionsin – ostajayhtiö palkkaa lisää henkilöstöä Jyväskylään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.