Ministeri Skinnari Jyväskylässä: Vientiin tulee saada lisäresursseja, konkretiaa vielä kesällä – "Suomalaisten yritysten pitää olla etulinjassa siellä, missä markkinoita avautuu"

Koronakevät on koetellut suomalaista liike-elämää rankasti, mutta ulkoministeriössä ja vientiyrityksissä katsotaan jo tulevaisuuteen.

– Maailman markkinoita jaetaan nyt uudestaan. Suomen ja suomalaisten yritysten pitää olla etulinjassa siellä, missä markkinoita avautuu, totesi kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) vierailullaan Jyväskylässä.

Ministerin mukaan ulkomaankaupan, talouden kasvun ja kriisistä ulospääsemisen aika on jo alkanut. Skinnarin viesti tulevalle syksylle on, että vientiä tulee resursoida entistä paremmin. Hän viittaa muun muassa Tanskaan, joka kaksinkertaisti vientipanostuksensa. Suomessa viennin lisäresurssit konkretisoituvat kesän aikana.

Toisaalta on yhtälailla tärkeää, että suomalaisyritykset tietävät, minne vientipanostuksia kannattaa kohdistaa.

– Nyt on tärkeintä, että ulkoministeriön ja Business Finlandin verkostojen kautta pystytään kertomaan, millaista kysyntää maailmalla on. Tässä meidän pitää olla parempia. Lähetystöverkkomme on jo aktivoitunut, ministeri avaa.

Skinnari tapasi Jyväskylän vierailullaan keskisuomalaisia vientiyrityksiä, jotka saivat ministeriltä reilut kehut.

– Nämä olivat hyvin valmiita tapauksia. Sanoinkin, että tämä on ulkomaankauppaministerin ilonpäivä, kun tulee tavaraa, jonka voi saman tien ottaa salkkuun mukaan, Skinnari arvioi.

Ministeri kiinnitti huomiota myös yliopiston ja ammattikorkeakoulun vahvaan rooliin, joka näkyi tutkimus- ja kehitysosaamisena yritysten taustalla.

– Keski-Suomessa on paljon potentiaalia esimerkiksi vesiosaamisen, kiertotalousosaamisen, metsäteollisuuden uusien innovaatioiden, koulutusviennin ja ylipäänsä hyvinvoinnin ja terveyden alalta.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) patistaa Suomen maakuntia yhteistyöhön. Kuva: Hanna Marjanen

Skinnari korostaa alueiden välistä yhteistyötä. Erityisesti hän nostaa esiin Kuopion, Jyväskylän ja Lahden muodostaman "kasvun käytävän". Valtio aloitti aiemmin keväällä neuvottelut maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksista (MAL-sopimukset) saman kolmikon kanssa.

– Olen puhunut uudenlaisesta aluekehityksestä, jossa muut alueet nähdään kumppaneina, ei kilpailijoina. Suomi on liian pieni maa siihen, että me kilpailisimme keskenämme, meidän kilpailijat ovat aivan jossain muualla. Sen takia hallituksessa ollaan iloisia siitä, että maakunnat ja kaupungit alkavat löytää toisiaan.

– Toki on tärkeää, että valtiovalta myös resursoi tarvittavasti määrärahaa siihen, että MAL-sopimukset toteutuvat.

Skinnari ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ovat tulossa lähiaikoina ulos uudella viennin ja kansainvälisen kaupan ohjelmalla.

– Ohjelmassa kiinnitämme huomiota myös siihen, että ulkoministeriön tietotaito, osaaminen ja kansainväliset verkostot ovat päivittäin läsnä maakuntatasolla, Skinnari kertoo.

Skinnarin mukaan maailmalla on kova kysyntä järjestelmätason ratkaisuille esimerkiksi ilmastonmuutokseen, koulutukseen ja terveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä. Ministerin mukaan Suomella on paljon tarjottavaa näille markkinoille, osittain kotimaan sisäisten investointien ansiosta.

– Asiakas alkaa maailmalla kiinnostua vasta sitten, jos on antaa referenssi, että olemme jo tehneet näin esimerkiksi Jyväskylässä. Suomessa tehty kunnianhimoinen ilmastopolitiikka on itse asiassa lähtölaukaus sille, että voimme tehdä vientituloja ja luoda viennin pohjaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Sitowise osti jyväskyläläisen IT-yritys Ficonic Solutionsin – ostajayhtiö palkkaa lisää henkilöstöä Jyväskylään

Ilkka-Yhtymä kohensi tulostaan – jäissä ollut ilmoitusmyynti elpyi hieman kesäkuussa

Keskisuomalaisen painoyhtiö Lehtisepät aloittaa yt-neuvottelut Jyväskylässä – vaarassa 20 henkilötyövuotta

Etätöihin siirtyneet suomalaiset päivittivät kodintekniikkaa ahkerasti koronakeväänä

Koronakevät runteli pahoin öljy-yhtiöitä ja autoteollisuutta – Shellin tappiot nousivat huhti-kesäkuussa 18,1 miljardiin dollariin

Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä

Jyväskylästä lähtöisin oleva sometoimisto Siliä Oy myytiin helsinkiläiselle MySomelle – ollut mukana Tubeconin järjestämisessä

Koronavirus romahdutti saudien öljy-yhtiön tuloista yli 70 prosenttia – silti miljardien voitot vuoden toiselle neljänneksellä

Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

Kenkäkaupan konkari Jarmo Toivonen halusi tuoda iloa koronavuoden keskelle – kaupungin vanhin yhdistys Jyväskylän Kauppalaisseura on ehtinyt jo 145-vuotiaaksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.