Ministeri Toivakka: Lisäpakotteilta voidaan vielä välttyä

EU:n laatimat lisäpakotteet koskevat samoja aloja kuin aiemmat Venäjän vastaiset pakotteet, kertoo eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka STT:lle. Yksityiskohtia listan sisällöstä hän ei kerro.

- Tässä vaiheessa voidaan kertoa, että ne koskevat neljää jo aiemmin sovittua alaa. Uusia sektoreita ei ole tulossa. Yksityiskohtaisesta sisällöstä kerrotaan sitten, jos pakotteet joudutaan ottamaan käyttöön.

EU:n pakotepäätöksessä kerrotaan, että tiukentuvan listan kohteisiin kuuluvat rahoitus- ja puolustussektori, sotilaalliseen käyttöön sopivat kaksikäyttötuotteet ja niin sanottu sensitiivinen teknologia.

Viime yönä valmistunut lisäpakotelista hyväksytään jäsenmaissa maanantaina, jonka jälkeen pakotteet voidaan ottaa käyttöön.

Toivakan mukaan lisäpakotteilta voidaan vielä välttyä, jos tulitauko pitää ja Ukrainassa pyritään aidosti kohti neuvottelupöytää.

Venäjän ulkoministeriö varoittaa EU:ta vastatoimista, jos unioni asettaa Venäjälle lisäpakotteita.

EU:n pakotteet voisivat kohdistua muun muassa Venäjän valtion öljy-yhtiöön Rosneftiin ja osiin valtion kaasuyhtiöstä Gazpromista. Pakotteet vaikeuttaisivat yritysten rahoituksen saamista EU-maista.

Samalla unioni lisäisi sanktiolistalleen 24 uutta henkilöä, joiden matkustaminen EU-maihin kiellettäisiin ja joiden unionimaissa olevat varat jäädytettäisiin.

EU:n pakotteiden suuntaaminen Venäjän valtiollisiin öljy-yhtiöihin osuu herkkään kohtaan, sillä öljy on Venäjän tärkein vientitulojen lähde, sanoo professori Veli-Pekka Tynkkynen Aleksanteri-instituutista.

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan uudet Venäjä-pakotteet vaikeuttaisivat muun muassa Venäjän valtiollisen öljy-yhtiön Rosneftin lainansaantia EU-maista. Saman kohtalon kokisi valtiollisen kaasuyhtiön Gazpromin öljy-yksikkö Gazprom Neft.

Myös maailman suurin öljyputkia valmistava yritys Transneft on tiettävästi pakotelistalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.