Ministeri Toivakka: Lisäpakotteilta voidaan vielä välttyä

EU:n laatimat lisäpakotteet koskevat samoja aloja kuin aiemmat Venäjän vastaiset pakotteet, kertoo eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka STT:lle. Yksityiskohtia listan sisällöstä hän ei kerro.

- Tässä vaiheessa voidaan kertoa, että ne koskevat neljää jo aiemmin sovittua alaa. Uusia sektoreita ei ole tulossa. Yksityiskohtaisesta sisällöstä kerrotaan sitten, jos pakotteet joudutaan ottamaan käyttöön.

EU:n pakotepäätöksessä kerrotaan, että tiukentuvan listan kohteisiin kuuluvat rahoitus- ja puolustussektori, sotilaalliseen käyttöön sopivat kaksikäyttötuotteet ja niin sanottu sensitiivinen teknologia.

Viime yönä valmistunut lisäpakotelista hyväksytään jäsenmaissa maanantaina, jonka jälkeen pakotteet voidaan ottaa käyttöön.

Toivakan mukaan lisäpakotteilta voidaan vielä välttyä, jos tulitauko pitää ja Ukrainassa pyritään aidosti kohti neuvottelupöytää.

Venäjän ulkoministeriö varoittaa EU:ta vastatoimista, jos unioni asettaa Venäjälle lisäpakotteita.

EU:n pakotteet voisivat kohdistua muun muassa Venäjän valtion öljy-yhtiöön Rosneftiin ja osiin valtion kaasuyhtiöstä Gazpromista. Pakotteet vaikeuttaisivat yritysten rahoituksen saamista EU-maista.

Samalla unioni lisäisi sanktiolistalleen 24 uutta henkilöä, joiden matkustaminen EU-maihin kiellettäisiin ja joiden unionimaissa olevat varat jäädytettäisiin.

EU:n pakotteiden suuntaaminen Venäjän valtiollisiin öljy-yhtiöihin osuu herkkään kohtaan, sillä öljy on Venäjän tärkein vientitulojen lähde, sanoo professori Veli-Pekka Tynkkynen Aleksanteri-instituutista.

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan uudet Venäjä-pakotteet vaikeuttaisivat muun muassa Venäjän valtiollisen öljy-yhtiön Rosneftin lainansaantia EU-maista. Saman kohtalon kokisi valtiollisen kaasuyhtiön Gazpromin öljy-yksikkö Gazprom Neft.

Myös maailman suurin öljyputkia valmistava yritys Transneft on tiettävästi pakotelistalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa: uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.