Ministerin usko TTIP-neuvottelujen aikatauluun murenee

Riskinä on, että Obaman seuraaja ei suostu jatkamaan prosessia.

EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppaneuvottelujen vieminen maaliin tavoiteaikataulussa näyttää epätodennäköiseltä, myöntää ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.).

Mykkänen on valanut viime aikoina sitkeästi toivoa prosessiin, jota on kyseenalaistettu vahvasti etenkin Saksasta ja Ranskasta.

Ministeri uskoo yhä, että sisältökysymyksissä voidaan päästä eteenpäin ennen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kauden päättymistä. TTIP-neuvottelut on ollut tarkoitus viedä maaliin Obaman kaudella eli vuoden loppuun mennessä.

Usko tavoitteen toteutumiseen on vähitellen murentunut. Vapaakaupan vastustus on voimistunut Yhdysvaltain sekä Ranskan ja Saksan lähestyvien vaalien alla.

– Aikataulu on ehkä epävarmin kohta. Mutta tässä kannattaa pitää kynttilä elävänä koko syksyn ja päästä eteenpäin sisällön osalta, Mykkänen sanoi STT:lle Brysselissä.

Obaman seuraaja ei välttämättä suostu jatkamaan neuvotteluja siitä, mihin ne syksyn aikana jäävät.

– On se aina riski, mutta täytyy muistaa, että Yhdysvalloissa pääkritiikki kohdistuu oikeastaan Aasian talouksien pelkoon ja aasialaisyritysten epäreiluksi koettuun kilpailuasemaan.

Saksalaismeppi lisäsi toivoa

Suomalaisministeri tapasi Brysselissä kauppakomissaari Cecilia Malmströmin sekä EU-parlamentin kauppavaliokunnan puheenjohtajan Bernd Langen. Mykkänen sanoo olevansa astetta optimistisempi keskustelujen jälkeen.

Toiveikkuutta lisäsi etenkin saksalaisen Langen tapaaminen. Lange edustaa sosiaalidemokraatteja, jotka ovat Saksassa suhtautuneet hyvin kriittisesti vapaakauppaneuvotteluihin. Lange osoitti kuitenkin halukkuutta neuvottelujen edistämiseen.

Mykkäsen mielestä EU-maiden tulisi kyetä avaamaan kansalaisille paremmin vapaakaupan hyötyjä.

– Suomessa aika harva tietää, että Yhdysvallat on jo nyt noussut kolmanneksi tärkeimmäksi vientikumppaniksi.

Hän viittaa tuoreisiin uutisiin Turun telakan saamasta suurtilauksesta amerikkalaisvarustamolta. Mykkäsen mukaan kahden risteilyaluksen yhteissumma on yli miljardi euroa.

– Tämäntyyppisiä diilejä olisi paljon helpompi saada enemmän, jos meillä olisi esimerkiksi Yhdysvaltojen julkisiin hankintoihin vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Liki 5 000 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa uhkaa poisto kaupparekisteristä – mukana kohuhieroja Marko Yrjövuoren konsulttiyhtiö ja yli 130 keskisuomalaista, katso lista

Suomen Kotidatan työntekijöiden lakko alkoi – "Yritys on venyttänyt asiaa niin pitkälle, ettei toimihenkilöille jäänyt muuta mahdollisuutta kuin taistella oikeuksistaan"

Uudet matkustusrajoitukset purevat – Finnair vähentää vuoroja

Alko hyötyi koronasta – myynti kasvoi huimasti

Fortum tulee Jyväskylän seudun jätekierrätykseen – Yhteistyö Mustankorkean tytäryhtiön kanssa tavoittelee yritysasiakkaita

Yksi Jämsän tunnetuimmista vaateliikkeistä aloitti loppuunmyynnin: "On suuri ilo palvella toista ihmistä hyvin" – liike ehti palvella paikkakunnalla 86 vuotta

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.