Miten ilmoittaa irtisanoutumisesta? Tutkimus: Syiden pimittäminen ärsyttää

Osaatko olla avoin, poltatko sillat takanasi vai vältteletkö ikävää tilannetta?

Miten työnantajalle olisi parasta ilmoittaa, että lopettaa työssään? Mikään tapa ei välttämättä tee irtisanoutumista helpoksi, mutta jotkin tavat saattavat olla toisia parempia.

Oregonin yliopistossa on tutkittu erilaisia irtisanoutumisen tapoja ja sitä, miten työntekijät ja työnantajat niihin suhtautuvat. Tutkimuksesta kertoi Phys.org -verkkosivusto.

Oregonin yliopiston tutkija Anthony Klotzin mukaan irtisanoutuminen on työelämässä erikoislaatuinen tilanne työntekijän kannalta, sillä silloin tämä voi todella tuntea olevansa tilanteen herra. Klotzin mukaan lopettamisilmoituksen tekeminen saattaa tuntua myös tilaisuudelta tasata tilit, jos jotakin on jäänyt hampaankoloon.

– Työntekijänä sinulla on melko vähän valtaa suurimmassa osassa työhösi liittyvistä asioista, kunnes päätät lopettaa, Klotz sanoo.

Tutkimuksen mukaan irtisanoutumisen tavoista tiedetään vielä varsin vähän, vaikka irtisanoutumisen tapa voi vaikuttaa koko organisaatioon. Oregonin yliopiston tutkimuksen mukaan on löydettävissä seitsemän erilaista tapaa jättää työpaikka.

1) Oppikirjatapaus

Oppikirjan mukaan toimiva työntekijä järjestää irtisanoutuessaan kunnollisen tapaamisen esimiehensä kanssa kasvokkain, toimii irtisanoutumisajan puitteissa ja antaa selityksen irtisanoutumiselleen. Irtisanoutuminen hoidetaan asiallisesti ja avoimesti.

2) Muodon vuoksi

Puolihuolimattomasti ja muodon vuoksi irtisanoutuvat toimivat melkein oppikirjan mukaan, mutta he tapaavat esimiehensä hätäisemmin, eivätkä kerro syytä lähdölleen tai perustele päätöstään.

3) Kiitollinen

Nämä työpaikkansa jättävät työntekijät osoittavat kiitollisuuttaan työnantajalleen esimerkiksi tarjoamalla apuaan uuden henkilön perehdyttämisessä tai joustamalla lopettamisaikataulussaan.

4) Ennakoija

Jotkut työntekijät kertovat työpaikan vaihtamis- tai lopettamisaikeistaan työnantajalleen jo hyvissä ajoin ennen eroilmoitusta. Lopullinen ilmoitus tehdään, kun asiat ovat selvinneet.

5) Välttelijä

Välttelijä kertoo lähdöstään kaikille muille ennen esimiehestään. Niinpä lähes koko työpaikka tietää lähdöstä ennen sitä henkilöä, joka tietoa eniten tarvitsisi.

6) Siltojen polttaja

Siltojen polttaja ajattelee, ettei hänellä ole enää mitään hävittävää. Hän pyrkii aiheuttamaan mahdollisimman paljon vahinkoa työtovereille tai työyhteisölle ennen lähtöään.

7) Impulsiivinen

Hetken mielijohteesta työnsä lopettava jättää työnsä yksinkertaisesti kävelemällä ovesta ulos. Hän ei tee lähdöstään numeroa, ei informoi esimiestään, ei koskaan palaa työmaalle, eikä ota yhteyttä entisiin työtovereihinsa.

Tutkimuksen mukaan työntekijät irtisanoutuvat useimmiten asiallisesti. "Oppikirjaa" noudattavia lopettajia ja puolihuolimattomasti asian hoitavia työntekijöitä on eniten. Kuitenkin jopa joka kymmenes työntekijä ei arkaile sytyttää siltoja palamaan takanaan.

Työntekijät uskovat, että juuri siltojen polttaminen, välttelytaktiikka ja impulsiivinen lopettaminen ovat haitallisimpia työnantajalle. Välttely ja siltojen polttaminen ärsyttäväkin työnantajia. Lisäksi työnantajat kokevat turhauttavaksi yllättäen sen, että työntekijä tuntuu irtisanoutuvan puolihuolimattomasti. Tutkijan mukaan varsinkin perustelujen puuttuminen jää vaivaamaan johtajia. Työnantajia ärsyttää, jos lopettamisen syyt jäävät pimentoon.

Miten lopettamisesta olisi sitten järkevintä ilmoittaa? Tutkimuksessa muistutetaan, että jokainen työntekijä, työnantaja ja irtisanoutumistapaus on erilainen, eikä siksi yksi hyväksi kehuttu tapa toimi välttämättä kaikilla työpaikoilla.

Johtajia ärsyttävät tutkimuksen mukaan vähiten ne, jotka kertovat suunnitelmistaan hyvissä ajoin ja ne, jotka muutenkin toimivat työpaikan käytännön mukaan. Jos siis haluaa jättää itsestään hyvän kuvan eikä vihamiehien hankkiminen kiinnosta, kannattaa seitsemän irtisanoutumistavan joukosta valita avoimimmat irtisanoutumistyylit.

Lähde: Phys.org, Saying Goodbye: The Nature, Causes, and Consequences of Employee Resignation Styles

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.