Miten sijoittaa miljoonan, jos haluaa elää rahalla loppuelämän?

Neuvoja antavat yksityispankkiiri Jonathan Johansson ja varainhoidon johtaja Jukka Pirskanen.

40-vuotias nainen on ansainnut miljoona euroa ja pohtii, mitä tehdä rahoilla. Toiveena olisi, että töihin ei enää tarvitsisi palata ja rahalla eläisi 85-vuotiaaksi. Hän keskustelee säästämiseen ja sijoittamiseen erikoistuneiden asiantuntijoiden kanssa.

Evlin yksityispankkiiri Jonathan Johansson antaa esimerkin. Siinä käytetään kansainvälisesti hajautettua varainhoitosalkkua, jossa osakepaino on puolet ja korkopaino puolet.

Jos nainen tyytyy 25 000 euron käyttörahaan vuodessa, hänen tavoitteensa jäädä pois töistä toteutuisi Johanssonin mukaan 73 prosentin todennäköisyydellä. Jos hän lykkäisi töistä jäämistä viidellä vuodella, hänen tavoitteensa toteutuisi 86-prosenttisen varmasti.

Jos nainen kuitenkin haluaisi käyttää 40 000 euroa vuodessa, hänen kannattaisi jäädä eläkkeelle vasta 10 vuoden päästä, jotta hänen tavoitteensa toteutuisi edes 50 prosentin todennäköisyydellä.

– Mitä pidempään malttaa olla työelämässä ja siirtää kulutustaan, sitä todennäköisemmin rahat riittävät loppuun asti, Johansson sanoo.

Hän on huomioinut laskelmassa inflaation ja verot.

Mandatum Lifen varainhoidon johtaja Jukka Pirskanen korostaa, että neuvoihin vaikuttaa oleellisesti, minkälaista elintasoa nainen tavoittelee ja onko hänellä esimerkiksi lainaa, elätettäviä ja palkkatuloja. Jos nainen päätyy sijoittamaan rahansa, tilanne rahoitusmarkkinoilla pitää ottaa huomioon.

– Joko täytyy tyytyä pienempiin tuottoihin tai ottaa enemmän riskiä, jos haluaa saada positiivista kehitystä sijoitukselleen.

Rahat kannattaa jakaa erilaisiin kohteisiin, osa osakesidonnaisiin ja osa vaihtoehtoisiin kohteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.