Mittarivalmistaja Aidon kahmii tilauksia Pohjoismaista Jyväskylään – jyväskyläläisyhtiö on viisinkertaistanut liikevaihtonsa vuoden 2015 jälkeen

Energianmittaus: Vaikka mittarit tehdään muualla, suurin osa hinnasta syntyy Jyväskylässä.

Markkinajohtaja Norjassa, vahva asema Suomessa ja erittäin lupaavat näkymät Ruotsissa. Sähkömittareistaan tunnetun jyväskyläläisen Aidonin tulevaisuus näyttää hyvältä – eikä yhtiö todellakaan ponnista vaatimattomalta pohjalta, sillä se liki viisinkertaisti liikevaihtonsa vuodesta 2015 vuoteen 2017.

Nyt ei puhuta pienen kokoluokan startup-kasvajasta, vaan yrityksestä, jonka liikevaihto oli viime vuonna runsaat 90 miljoonaa euroa.

Liikevaihdosta yli kaksi kolmasosaa tuli Norjasta, jonne Aidon on toimittanut 1,6 miljoonaa älymittaria. Tämä tarkoittaa maassa peräti 54 prosentin markkinaosuutta.

Vertailun vuoksi: Suomessa on käytössä noin 900 000 Aidonin energiapalvelulaitetta, muun muassa Helsingissä ja Jyväskylän Energian toimialueella. Yhtiön markkinaosuus myös Suomessa on toimitusjohtaja Timo Chronsin mukaan kasvussa.

Lähivuosina yhtiö odottaa kuitenkin eniten tilauksia Ruotsista, jossa vuoteen 2025 mennessä kaikki verkkoyhtiöt uudistavat mittarinsa, yhteensä 5,4 miljoonaa laitetta. Kymmenkunta jakeluverkkoyhtiötä on jo tehnyt päätöksen seuraavan sukupolven järjestelmähankinnasta. Aidon on voittanut viisi tarjouskilpailua.

– Meillä on Ruotsissa tavoitteena vähintään 30 prosentin markkinaosuus, Chrons kertoo.

Ruotsiin mittaritoimitukset alkavat ensi vuoden loppupuolella. Chrons arvioi, että pienen tasaantumisen jälkeen vuonna 2020 Aidonin liikevaihto nousee yli sadan miljoonan euron.

Laajentuminen muuallekin on mielessä.

– Emme aio jäädä näihin kolmeen maahan. Katselemme muita Euroopan maita. Meiltä on kysytty myös teknologian lisensointimahdollisuutta ympäri maailmaa. Selvitämme asiaa, Chrons sanoo.

 

Aidonin mittarit ovat hyvä esimerkki globaalin logistiikan taidonnäytteestä. Sähkömittareiden elektroniikka tehdään Kiinassa, Latviassa ja Liettuassa. Jyväskylässä mittareihin tehdään ohjelmistot ja ne räätälöidään asiakkaille sopiviksi Vantaalla ja Norjassa.

Sähkömittarien myyntihinta vaihtelee 80:stä runsaaseen 150 euroon, ja niiden keskihinta on noin sata euroa. Chronsin mukaan myyntihinnasta puolet tulee Jyväskylään. Jos otetaan huomioon mittarin koko noin 15 vuoden elinkaari Aidonin tarjoamine palveluineen, Jyväskylän osuus nousee paljon korkeammaksi.

Yhtiö haluaa kasvattaa jatkossa palvelujen osuutta nykyisestä kymmenestä prosentista, jotta liiketoiminta ei olisi niin herkkää suhdannevaihteluille.

– Sähkön älyverkko on tulevaisuudessa iso bisnes. Pienjänniteverkosta aletaan saada reaaliaikaista tietoa. Siihen panostamme kovasti, Chrons sanoo.

Myös vesimittarit ja kaukolämpömittarit ja niihin liittyvät palvelut ovat mietinnässä.

– On vielä salaisuus, lähdemmekö niitä mittareita tekemään, toimitusjohtaja muotoilee vastauksensa.

 

Yhtiön menestysresepti lähtee Chronsin mukaan ihmisistä ja pitkästä alan tuntemuksesta.

– Ihmiset ovat kaiken a ja o. Raha tulee teknologian myynnistä. Innovaatiot tehdään yhdessä asiakkaiden kanssa, hän sanoo.

Aidonin 60 työntekijästä 40 työskentelee Jyväskylässä. Lisäksi noin 100 Aidonin ulkopuolista tekee työtä yhtiölle. Jyväskylässä Aidon työllistää muissa yhtiöissä 50–60 henkeä.

– Jyväskylä on ohjelmistoyritykselle loistopaikka. Täällä saa hyvin työvoimaa. Mikään ei ole jäänyt siitä kiinni, ettemme olisi saaneet työntekijöitä, Chrons sanoo.

Meillä on Ruotsissa tavoitteena vähintään 30 prosentin markkinaosuus.

Mikään ei ole jäänyt siitä kiinni, ettemme olisi saaneet työntekijöitä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .