Mobiilimaksupalvelu rantautui Afrikasta Eurooppaan

Afrikkalainen mobiilimaksupalvelu on aloittanut toimintansa Euroopassa. Matkapuhelimen tekstiviesteillä toimiva M-Pesa lanseerattiin runsas kuukausi sitten Romaniassa.

Mobiilimaksupalvelut ovat erittäin suosittuja monissa Afrikan maissa. Esimerkiksi Keniassa yhdeksän kymmenestä on rekisteröitynyt M-Pesan käyttäjäksi. Sen avulla käyttäjät voivat siirtää rahaa ja maksaa laskuja, vaikka heillä ei olisi varsinaista pankkitiliä.

Palvelua ylläpitävä operaattorijätti Vodafone pitää mahdollisena palvelun laajentamista joihinkin Keski- ja Itä-Euroopan maihin. Länsi-Eurooppaan sen rantautuminen on kuitenkin epätodennäköistä.

Päivi Heikkinen Suomen Pankista seuraa M-Pesan maihinnousua mielenkiinnolla. Hän toimii rahoitusmarkkina- ja tilasto-osaston yleisvalvontatoimiston päällikkönä.

- Tämä on ehdottomasti kiinnostavaa ja sen vaikutukset on mielenkiintoista nähdä. Aiotaanko palvelu lanseerata myös sellaisiin maihin, joissa on kehittynyt pankkijärjestelmä, Heikkinen pohtii.

Mobiilimaksusysteemien ansiosta miljoonat ihmiset ovat päässeet pankkipalvelujen piiriin. Se voi olla tärkeä askel pois köyhyydestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.