Myrskypuut korjattu pienissä erissä

Einon, Oskarin ja Seijan päiville osuneet syysmyrskyt koettelivat Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen toimialuetta vuoden 2013 loppupuolella.

Metsäkeskuksen mukaan pelkästään Seija- ja Eino-myrskyjen hakkuista kertyy puuta yli 100 miljoonan euron edestä koko maassa.

Myrskyt tekivät Mhy Keski-Suomen alueella paljon hajakaatoja. Vaikka myrskypuusta ei kertynyt paljon motteja, kertyi korjuuväelle paljon ylimääräistä työtä.

– Myrskypuusta on korjattu nyt vajaat 20 000 kuutiota, ja uskoisin, että isoimmat tuhoalueet on keräilty pois, korjuupäällikkö Eero Poikonen Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomesta toteaa.

Myrskykohteista on korjattu vähän liiankin pieniä eriä, mikä ei ole taloudellisesti kannattavaa. Jotta korjuu hyödyttäisi kaikkia osapuolia, pitäisi Poikosen mukaan puuta olla riittävästi, vähintään noin 30 mottia. Tämä koskee myös omatoimisia metsänomistajia, jotka korjaavat puut itse ja myyvät ne tien varteen tuotuna.

– Jos myrsky kaataa vain vähän puuta, kannattaa ympärille teettää leimikko ja myydä puut sen mukana. Pienet erät voi myös tehdä polttopuiksi tai sahuuttaa sahatavaraksi, Poikonen esittää.

Metsän vakuuttaminen myrskyn varalta on yksi keino ehkäistä myrskyjen tuomia taloudellisia tappioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.