Kasvava yritys: Tätä voi tehdä myös taantuman ajan

Kun kaupanteko yskii, monessa yrityksessä aletaan suosiolla odottaa parempia aikoja. Jyväskyläläisessä Vision Systemsissä halutaan kuitenkin kulkea vastavirtaan: myyntiin on palkattu lisää voimaa ja asiakaskuntaa haetaan uusilta toimialoilta.

Vision Systems on palkannut myyntitöihin kaksi entistä nokialaista; Markku Lauttamuksen, 48, viime vuonna myyntipäälliköksi ja Mikko Ahosen, 38,  myyntijohtajaksi tämän vuoden tammikuussa hakemaan lisää asiakkaita yhtiön valmistamille optisen mittauksen ja konenäkötekniikan ratkaisuille. Lauttamukselle Vision System on tuttu: hän työskenteli yrityksessä seitsemän vuotta 1990-luvulla.

– Aikoinaan tein täällä kokoonpano-, testaus- ja huoltotyötä, Nokialla oli esimies- ja laatutehtävissä. Nyt haluan kokea uutta, Lauttamus perustelee markkinointiin siirtymistä.

Ahonen  työskenteli ennen Vision Systemiä Nokialla ja Cassidianilla 13 vuotta – samassa työssä, mutta työnantaja vaihtui välillä.

– Minua kiehtoo tässä yrityksessä yrittäjähenkisyys, joka on läsnä koko ajan, hän sanoo.

Ahonen on nykyisin sekä työntekijä että yrittäjä, sillä hän on Killerin Liikuntakeskuksen osakas.

– Ensimmäisen työmatkan Vision Systemsissä teen Pariisiin, hän kertoo.

Ranska on hänelle tuttu maa, sillä hän kävi maassa edellisessä työssään noin 40 kertaa.

Lauttamus puolestaan keskittyy myyntiin kotimaassa.

– Tästä yrityksestä löytyy optimistisuutta ja innovatiivisuutta, hän kiittelee.

Vision Systems on 12 hengen yritys, jonka asiakkaista valtaosa on suuria yrityksiä.

– Asiakkaat pitävät pienistä yrityksistä. Me pystymme reagoimaan nopeasti. Suurin osa työstämme on ongelmanratkaisuja, Lauttamus kertoo.

Aikaa ja kapasiteettiä taantuman aikaan

Yrityksen toimitusjohtaja Kari Rahkola toteaa, että taantuma on hyvää aikaa tuotekehitykselle.

– Silloin on aikaa ja kapasiteettia, hän toteaa.

– Tärkeää on, että on myydä innovaatioita, joita ei pysty kopioimaan, Ahonen täydentää.

– Paras tuotesuoja ei ole patentti, vaan nopea tuotekehitys, Rahkola jatkaa.

Konenäössä tietokonenäköä sovelletaan teolliseen tarkoitukseen. Järjestelmä koostuu älykamerasta ja kuvankäsittelyohjelmasta, joka tulkitsee kuvan. Toisessa vaihtoehdossa tietokone tulkitsee kuvan.

Konenäköjärjestelmillä esimerkiksi lasketaan kappaleita liukuhihnalta, mitataan kappaleiden ulottuvuuksia, luetaan sarjanumeroita tai etsitään pintavikoja.

– Tuotteillamme optimoidaan raaka-aineen käyttöä, ehkäistään virheitä ja varmistetaan tuotannon häiriöttömyyttä, Rahkola selvittää.

Vision Systemsin päätuote on tehokas älykamera. Rahkolan mukaan erityisosaamista tarvitaan varsinkin kameran suojaamisessa, sillä kameran pitää toimia likaisissa olosuhteissa ja korkeissa, jopa yli sadan asteen lämpötiloissa.

Koenäkö apuun

Vision Systemsin tärkeimpiä asiakkaita ovat paperi-, teräs- ja rengasteollisuus sekä laite- ja konevalmistajat. Sen asiakkaita ovat muun muassa Nokian Renkaat, Outokumpu ja Rautaruukki.

– Jokainen Nokian Renkaiden valmistama henkilö- ja pakettiauton rengas tunnistetaan meidän kehittämällämme tunnistusratkaisulla, Rahkola kertoo.

Vision Systems on hankkinut viime aikoina asiakkaita myös elintarviketeollisuudesta. Seuraavaksi markkinoita haetaan liikenteestä ja kodeista.

– Tulevaisuudessa vanhusten kotona asumisessa voidaan käyttää apuna konenäköä. Järjestelmä reagoisi esimerkiksi silloin, kun vanhus kaatuu tai nukkuu tupakka kädessä, Rahkola kaavailee.

Kun haastattelu on ohi, Vision Systemsin eteisessä tulee vastaan nuori mies. Paljastuu, että hän yrityksen 13. työntekijä, maaliskuussa aloittanut Harri Laukkanen.

 

Mikä on Vision Systems Oy?

– Vision Systems Oy on optisen mittauksen ja konenäkötekniikan asiantuntijayritys. Se on toimittanut maailmanlaajuisesti yli 2·500 konenäköjärjestelmää ja optoelektronista ratkaisua.

– Asiakaskunta koostuu paperi-, sellu-, metalli-, teräs-, lasi-, elintarvike- ja rengasteollisuuden suuryrityksistä sekä eri alojen laite- ja konevalmistajista. Uusina toimialoina mukaan ovat tulleet liikenne ja turvallisuus.

– Yhtiö on kehittänyt useita omia tuotteita. Osa tuotteista on patentoitu. Palvelu kattaa myös asiakaskohtaiset erikoisratkaisut  ja projektinhallinnan sekä sulautettujen ja automaatiojärjestelmien kehityspalvelun.

– Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 1,35 miljoonaa euroa. Viennin osuus on 25 prosenttia.

– Yhtiö on  henkilöstön omistuksessa. Toimitusjohtaja Kari Rahkola omistaa enemmistön.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .