3 x L: Näin säästät jouluna sähkölaskussa

Joulun tekemää piikkiä sähkönkulutukseen pelätään usein jo pitkin syksyä. Eikä syyttä, sillä monet jouluun perinteisesti kuuluvat asiat syövät yllättävän paljon sähköä.

Energiankulutuksen kovimman kolmikon muodostavat tutut ällät: löylyt, lamput ja laatikot. Energia-asiantuntija Airi Laakkosen vinkeillä kolmikko pysyy aisoissa.

Lamput

Jouluvalot ovat oleellinen osa joulutunnelmaa etenkin Suomen pimeässä talvessa. Jouluvaloja tykätään sytyttää jo marraskuussa ja ne otetaan pois vasta päivän pidentyessä keväällä. Lampuista ei tarvitsekaan luopua pienemmän sähkönkulutuksen toivossa.

– Nykyään on paljon erilaisia mahdollisuuksia valita energiatehokkaita jouluvaloja eli led-lamppuja ja -valosarjoja. Niiden energiankulutus on vain murto-osa esimerkiksi hehkulampputyyppisiin kuusenkynttilöihin, energia-asiantuntija Laakkonen sanoo.

Jouluvaloihin pätevät samat energiansäästövinkit kuin tavalliseen ulkovalaistukseen: kun käytössä on ajastin tai hämäräkytkin, valot eivät loimota pihalla turhaan.

– Eihän kukaan katsele valoja yöllä, joten ne voi hyvin sammuttaa nukkumaan mennessä ja laittaa päälle taas aamulla.

Laatikot

Monet aloittavat joululaatikoiden ja muiden ruokien tekemisen jo hyvissä ajoin, jotta juuri joulun alla ei tarvitse huhkia keittiössä yötä myöten.

– Ajoissa aloittamisessa on paljon hyviä puolia energiansäästön kannalta eikä hermojen säästämistäkään kannata vähätellä. Toki pitää muistaa, ettei ruokia ole järkevää säilyttää pakastimessa kuukausitolkulla, sillä ruoan maku voi kärsiä siitä.

Kun ruokaa tehdään sarjassa ja lieden jälkilämpöä hyödyntäen, energiankulutukseen ei tule järjetöntä piikkiä. Pakastetut ruoat kannattaa laittaa sulamaan jääkaappiin, jolloin ne samalla kylmentävät jääkaappia ilman ylimääräistä kulutusta.

– Ennen pakastamista ruoat pitää tietysti muistaa jäähdyttää kunnolla esimerkiksi pihalla tai parvekkeella. Jos ruoat laitetaan pakastimeen lämpiminä, pakastin joutuu tekemään todella paljon töitä saadakseen ne jäätymään, Laakkonen muistuttaa.

Löylyt

Kolmas L on tietysti se saunominen, ja saunominenhan kuuluu jouluun yhtä olennaisesti kuin joulukuusi. Sähkösaunan kiuas on kuitenkin kodin suuritehoisin sähkölaite, joten myös joululöylyissä on syytä pitää järki kädessä.

– Sauna ei odota kylpijöitä joulunakaan eikä kiuasta kannata säätää liian kuumaksi. Hyviin löylyihin ei tarvita sataa lämpöastetta, vaan 70–80 astetta riittää hyvin. Ja tietenkin kiuas pitää muistaa laittaa pois päältä, kun saunominen lopetetaan, Laakkonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Ruotsalainen Alfa Laval ostamassa Metson ja Outotecin yhdistymisen ulkopuolelle jääneen Neleksen – kaupan arvo on 1,7 miljardia euroa

Puukauppa kävi nihkeästi alkuvuonna – maaliskuusta lähtien kauppa on kuitenkin käynyt samaan tahtiin kuin vuosi sitten

Koronan vaimentamilla pörssiyhtiöillä kova paine kertoa näkymistään – tuloskaudesta odotetaan synkkää

Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9  000 työpaikkaa koronapandemian takia

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.