Näin varainsiirtovero vaikutti asuntokauppaan alkuvuodesta

Maaliskuun alussa nousseen varainsiirtoveron vaikutukset asuntokauppaan näyttävät jääneen vähäisiksi. Keski-Suomessa toimivien kiinteistönvälittäjien mukaan asuntojen myyntiin ei tullut näkyvää piikkiä alkuvuodesta.

Muun muassa asunto-osakkeiden kaupasta maksettava varainsiirtovero nousi perjantaina 1,6 prosentista kahteen prosenttiin. Veron maksaa asunnon ostaja.

Jyväskyläläisen LKV Savolinin kiinteistönvälittäjä Reijo Savolin muistuttaa, että 0,4 prosenttiyksikön korotuksen vaikutus on erityisesti vanhojen asuntojen kaupoissa rahallisesti pieni. Esimerkiksi 200 000 euron arvoisen asunnon ostosta joutuu nyt maksamaan veroa 800 euroa enemmän kuin ennen maaliskuun alkua.

– Kun puhutaan jonkin veroluonteisen maksun prosenttikorotuksista, ihmiset eivät välttämättä laske, paljonko se tekee euroissa. Kun he ymmärtävät, että se onkin vain tämän ja tämän verran, niin he eivät sitten kiirehdikään päätöstensä kanssa, Savolin kuvaa alkuvuoden asuntokauppatilannetta.

Kiinnostus alkuvuodesta vilkasta

Suurempi rahallinen vaikutus veronkorotuksella on uusien asuntojen kauppaan, sillä nyt veroa peritään asunnon velattomasta hinnasta, ei vain myyntihinnasta kuten aiemmin. Tämä nostaa veron osuutta selvästi, koska uusien asuntojen hinnoista jopa yli 50 prosenttia voi olla velkaa.

SKV Kiinteistönvälityksen Jyväskylän-konttorin myyntijohtajan Sami Nivalan mukaan tieto veronkorotuksesta saattoi nopeuttaa asunnon ostajien päätöksiä, mutta kauppamääriä se ei hänen mukaansa merkittävästi lisännyt alkuvuonna.

– Asunto ostetaan tarpeeseen, joten siinä mielessä veromuutoksen vaikutus on vähäinen, Nivala toteaa.

– Tietysti sijoittajille, jotka ajattelevat bisnesnäkökulmasta, asia on saattanut olla merkittävämpi.

Myyntineuvottelija Piia Survo NCC Rakennuksesta puolestaan kertoo kiinnostuksen uusia asuntoja kohtaan olleen alkuvuodesta vilkasta.

– Kauppojakin on tehty melko normaalisti, mutta mitään hirveää ryntäystä ei ole ollut.

Veronkorotusta siirrettiin

Koska asuntojen myyntipiikkiä ei alkuvuonna tullut, eivät myyjät usko veronkorotuksen juurikaan vaikuttavan kauppamääriin muutoksen jälkeenkään.

– Taksojen ja maksujen korotukset unohtuvat suomalaisilta hyvin nopeasti. Ja asuntokauppaa tehdään enemmänkin tarveperusteisesti kuin sillä perusteella, miten joku maksu on noussut, Savolin sanoo.

– Voi olla, että maaliskuussa näkyy, jos moni on kiirehtinyt ratkaisuaan (ennen veronkorotusta). Mutta en usko, että sillä on vaikutusta kevään kysyntään, linjaa puolestaan Nivala.

Veronkorotuksen piti alun perin tulla voimaan vuoden alussa, mutta päivämäärää siirrettiin, jotta Verohallinto ehti laatia riittävän tarkat ohjeet veron maksamisesta.

Joulukuussa Savolin myikin 40-vuotisen uransa kalleimman, 550·000 euron arvoisen, vanhan kerrostaloasunnon Jyväskylän Gummeruksenkadulta.

– Myynti ajoitettiin sitä silmällä pitäen, että vero olisi astunut voimaan 1.1. Normaalisti tuollainen asunto ei välttämättä mene kaupaksi puolessa vuodessakaan, mutta nyt ostaja löytyi alle kuukaudessa, hän kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Varainsiirtovero: 80 miljoonan euron lisätulot