Näitä osakkeita keskisuomalaiset ostavat ja omistavat

Keskisuomalaiset piensijoittajat ostivat tammi–helmikuussa euromääräisesti eniten Koneen, Elektrobitin ja TeliaSoneran osakkeita ja myivät eniten UPM-Kymmenen, Rautaruukin ja HKScanin osakkeita.

Tiedot selviävät nettipankki Nordnetin asiakaskannastaan kokoamista tilastoista. Luvut perustuvat nettomäärään eli ostettujen ja myytyjen osakkeiden euromääräiseen erotukseen. Vaikka kyse on yhden toimijan luvuista, ne kertovat suuntaa siitä, minkä yhtiöiden osakkeita keskisuomalaiset piensijoittajat eniten ostavat ja myyvät. Nordnetin asiakaskantaan kuuluu yli 100 000 suomalaista piensijoittajaa, joista tätä tilastoa varten on poimittu postinumeron perusteella keskisuomalaiset asiakkaat.

Kone oli jopa ylivoimaisesti eniten ostettu osake. Nordnet Suomen osakestrategi Jukka Oksaharju arvioi, että Koneen toimitusjohtajanvaihdos ei ole säikyttänyt keskisuomalaisia piensijoittajia. Elektrobitin osakekurssi on puolestaan kohonnut Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän tekemien osakemyyntien jälkeen kuin raketti. Elektrobit on piensijoittajien ykkössuosikki kansallisesti. TeliaSoneran suosiota on puolestaan lisännyt vahva, 6,6 prosentin osinkotuotto.

Kymmenen ostetuimman osakkeen listalle mahtuivat myös Nokian Renkaat, Orava Asuntokiinteistörahasto, Kemira, YIT, Nokia, Neste Oil ja Metso. Näistä ehkä yllättävin on Orava, joka listautui pörssiin viime syksynä. Pörssitulokas on erityisesti korkeaa osinkotuottoa metsästävien sijoittajien ostokohde.

Nokia on edelleen pysynyt ostettujen listalla. Osake houkuttelee myös spekulatiivisia sijoittajia, koska osinkoehdotus on toistaiseksi pimennossa.

Metsäyhtiöiden osakkeita pois

Myydyimpien osakkeiden (nettotilanne) listalla kärkikolmikon takana tulivat Fortum, Stora Enso, Dovre Group, Orion, Saga Furs, Nordea ja Technopolis.

Metsäyhtiöiden osakekurssit nousivat viime vuoden lopulla vauhdikkaasti. Oksaharjun mukaan piensijoittajat ovat kotiuttaneet voittojaan, kun odotettua yritysjärjestelyä ei ole näkynyt.

Fortumin osakkeiden myynti-intoa Oksaharju selittää sillä, että poliittinen riski on nostanut päätään Venäjällä, jossa yhtiöllä on jättimäiset investoinnit.

Piensijoittajat ostivat alkuvuonna Keski-Suomessa selvästi enemmän osakkeita kuin myivät. Helsingin pörssin yleisindeksin 28 prosentin nousu viime vuonna on houkutellut myös uusia sijoittajia osakemarkkinoille.

– Osin netto-ostoja selittävänä tekijänä on myös vanhojen osakesijoittajien säilynyt luottamus suotuisaan markkinatilanteeseen. Yleisenä trendinä osakemarkkinoille virtaa edelleen rahaa, sillä vaihtoehtoiset riskittömät korkotuotot ovat reaalituotoltaan pahimmillaan negatiivisia; ostovoima laskee talletuksissa, Oksaharju sanoo.

Nokia ja Fortumia eniten

Piensijoittajien eniten omistamia osakkeita Keski-Suomessa olivat tämän viikon alussa salkkujen lukumäärällä mitattuna Nokia, Fortum ja Outokumpu. Euromääräisesti eniten omistettiin Konetta, TeliaSoneraa ja Nokian Renkaita.

– Nokia on säilyttänyt vahvan suosion piensijoittajien keskuudessa, ilmiö on edelleen maanlaajuinen. Fortum on jakanut viime vuosina erittäin tasaista osinkoa kahdesta eurooppalaisesta taantumasta huolimatta. Outokummun omistajien määrä on poikkeuksellisen korkea, vaikka maksullinen osakeanti lähestyy. Keskisuomalaiset haluavat ilmeisesti osallistua antiin, Oksaharju analysoi.

Koneeseen luottoa löytyy monivuotisesta ja tuntuvasta kurssinoususta huolimatta. Konetta omistetaan yhtä sijoitussalkkua kohti enemmän kuin muita osakkeita. Samaan koskee Nokian Renkaita. Nordnetin asiakkaiden keskimääräinen omistus osakelajia kohden on pieni, hieman alle tuhat euroa per salkku.

YIT:n jakautumisen jälkeen keskisuomalaiset ovat luottaneet enemmän rakennuspuoleen kuin kiinteistöteknisiä palveluita tarjoavaan Caverioniin.

Toisen yhtiön jakautumisessa on luotettu enemmän Valmetiin kuin Metsoon ainakin, jos katsoo sijoittajien lukumäärää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .