Näkymät synkistyvät insinööritoimistoissa

Insinööritoimistojen näkymät ovat selvästi heikentyneet syksyn edetessä. Joissain yrityksissä käydään jo neuvotteluja lomautuksista, jotka ajoittuisivat ensi vuoden alkuun, kertoo Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL.

SKOLin julkistaman suhdannebarometrin mukaan alan yrityksistä yli 60 prosenttia arvioi kotimarkkinoiden heikkenevän. 30 prosenttia odottaa laskua myös viennissä.

Alan tilauskanta on keväästä kutistunut jo lähes 10 prosenttia. Silti useimmissa yrityksissä töitä riittää pitkälle ensi kevääseen.

Tilanne vaihtelee tuntuvasti aloittain ja yrityksittäin. Teollisuus- ja talosuunnittelussa tilauskannan kasvu on taittunut, mutta infrahankkeiden suunnittelussa ei. SKOLin mukaan alan tilanne onkin sikäli erikoinen, että väylä- ja ympäristösuunnittelussa on yhä työvoimapulaa, vaikka rakennus- ja teollisuussuunnittelussa henkilöstöä on jo vähennetty.

Jos uusien hankkeiden saanti alkaa takuta todella pahasti, loppukeväästä lomautettuina saattaa olla jopa tuhat suunnittelijaa, SKOL varoittaa. Yhteensä ala työllistää 15 000 henkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Hypo arvioi Suomen talouteen seitsemän prosentin laskua – "Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta"

Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä

Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Irlannin valtiovarainministeri –  Suomen Vanhanen arvioi, että uudella puheenjohtajalla on hyvät edellytykset sovittaa yhteen jäsenmaiden erilaisia näkemyksiä.

Kuluttaja-asiamies varoittaa puhelinmyyntiyrityksestä – kuluttajat saaneet sähkösopimuksia, vaikka eivät hyväksyneet yhtiön esittämää tarjousta

Ranskan teollisuusministeri tuomitsee Nokian irtisanomisaikeet – tuhatkunta mielenosoittajaa marssi Suomen Pariisin-suurlähetystölle

Tavaraviennin arvo laski toukokuussa 31 prosenttia

Maailman miljonäärit vaurastuivat reippaasti viime vuonna – Norja Pohjoismaiden ykkönen

Koronakevät kasvatti suomalaisten luottamusta eläkejärjestelmään – etenkin eläkeikäisistä leijonanosa uskoo eläketurvaan

Keskuskauppakamari varoittaa yrityksiä valelaskuista – etätyökesänä riski on kasvanut

Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan – Nouseeko ryhmän johtoon ensimmäistä kertaa nainen?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.