Näkymät synkistyvät insinööritoimistoissa

Insinööritoimistojen näkymät ovat selvästi heikentyneet syksyn edetessä. Joissain yrityksissä käydään jo neuvotteluja lomautuksista, jotka ajoittuisivat ensi vuoden alkuun, kertoo Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL.

SKOLin julkistaman suhdannebarometrin mukaan alan yrityksistä yli 60 prosenttia arvioi kotimarkkinoiden heikkenevän. 30 prosenttia odottaa laskua myös viennissä.

Alan tilauskanta on keväästä kutistunut jo lähes 10 prosenttia. Silti useimmissa yrityksissä töitä riittää pitkälle ensi kevääseen.

Tilanne vaihtelee tuntuvasti aloittain ja yrityksittäin. Teollisuus- ja talosuunnittelussa tilauskannan kasvu on taittunut, mutta infrahankkeiden suunnittelussa ei. SKOLin mukaan alan tilanne onkin sikäli erikoinen, että väylä- ja ympäristösuunnittelussa on yhä työvoimapulaa, vaikka rakennus- ja teollisuussuunnittelussa henkilöstöä on jo vähennetty.

Jos uusien hankkeiden saanti alkaa takuta todella pahasti, loppukeväästä lomautettuina saattaa olla jopa tuhat suunnittelijaa, SKOL varoittaa. Yhteensä ala työllistää 15 000 henkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.