Naisyrittäjät viihtyvät työssään, vaikka stressi uhkaa

Naisyrittäjät ovat pääosin tyytyväisiä työhönsä. Tyytyväisimpiä ovat terveys- ja sosiaalipalveluissa sekä henkilökohtaisissa palveluissa toimivat naisyrittäjät. Työlleen omistautuneimpia ja tarmokkaimpia ovat vanhemmat sekä yksinyrittäjät.

Tiedot ilmenevät Työterveyslaitoksen tuoreessa Naisyrittäjien työhyvinvointi -tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan naisyrittäjät kokevat kuitenkin stressiä useammin kuin muut työssäkäyvät naiset. Stressiä aiheuttavat taloudellinen vastuu, kiire, tekemättömien töiden paine ja epävarmuus työn jatkumisesta.

Naisyrittäjien terveys ja työkyky ovat melko hyvät, joskin heikommat kuin työssäkäyvillä naisilla keskimäärin. Erityisesti fyysinen työkyky on heikompi. Lähes kolmannes naisyrittäjistä tekee ruumiillisesti raskasta työtä. Myös työn ja muun elämän yhteensovittaminen aiheuttaa ongelmia naisyrittäjille. Loman pitäminen ei ole itsestäänselvyys: joka seitsemäs naisyrittäjä ei ollut pitänyt lomaa lainkaan tutkimusta edeltävänä vuonna.

Tärkeimmät tukipilarit ovat perhe ja muut yrittäjät. Työhyvinvointia tukisivat naisyrittäjien mielestä parhaiten mahdollisuus työstä irtautumiseen ja lepoon. Myös parempi eläketurva, mahdollisuus saada apua työhön sekä kuntoutus- ja työterveyshuoltopalvelut auttaisivat jaksamaan työssä.

Naisyrittäjistä valtaosalla on tarve kehittää osaamistaan. Kaksi naisyrittäjää kolmesta tuntee tarvetta kehittää ammatillista ja runsas puolet liiketoiminnassa tarvittavaa osaamistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.